Potrivit documentului, care a fost pus luna trecută în dezbatere publică, trotineta electrică este definită ca „vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric”.
Circulația pe trotuare este interzisă pentru trotinetele electrice, așa cum sunt ele definite în lege. Astfel, potrivit actului normativ: „sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcție specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de autopropulsie, precum și cele care conduc vehicule a căror viteză maximă prin construcție nu depășește 6 km/h și sunt echipate cu un motor electric”.
Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, se arată în document.
Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. De asemenea, ca și în cazul bicicletelor și mopedelor, trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare, dispozitive reflectorizant-fluorescente.
În nota de fundamentare a actului normativ se arată că din cercetarea legislației rutiere a altor state europene cu privire la circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice s-a relevat:
- este interzisă în state precum: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
- este permisă în state precum: Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franța și Olanda.
- nu este reglementată încă în Bulgaria, Grecia, Polonia, Spania, Ungaria și Croația.
- în Germania, cei care conduc trotinete electrice trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, nu au voie să meargă cu o viteză mai mare de 20 km/h și nu le este permis accesul pe trotuar sau în zonele pietonale.
- în Austria, trotinetele electrice sunt încadrate la categoria biciclete și biciclete electrice și pot circula pe piste de biciclete, cu excepția cazului când nu este amenajată o asemenea pistă, viteza maximă admisă fiind de 25 km/h.
- în Belgia, regulile aplicabile sunt diferențiate în funcție de viteza cu care se deplasează utilizatorul. Viteza maximă permisă este de 18 km/h.
- în Danemarca, circulația se desfășoară exclusiv pe piste de biciclete cu viteza maximă de 20 km/h. Este interzisă circulația trotinetelor pe timpul nopții.
- în Italia, viteza de deplasare a trotinetelor electrice este permisă până la 20 km/h.
- în Olanda, trotinetele electrice se pot deplasa pe pistele de biciclete și intră în categoria mopedelor speciale, cu viteză constructivă maximă de 45 km/h, însă, pentru a fi utilizate pe drumurile publice, altele decât pistele de biciclete, fiecare model trebuie supus unui proces de avizare, la cererea producătorului, importatorului, comerciantului, derulat de către Ministerul Infrastructurii cu sprijinul tehnic al RDV (echivalentul Registrului Auto Român).
- în Franța, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe pistele pentru biciclete, iar în lipsa acestora, numai pe drumurile publice unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. Este interzisă circulația trotinetelor electrice în afara localităților, cu excepția pistelor pentru biciclete.
deci cat de bleg poate fi un popor daca guvernul trebuie sa-i spuna cine si pe unde se poate da cu trotineta.
maine vine ordonanta de urgenta care sa va spuna cand si unde puteti sa respirati ...
#showComment#showComment#showComment
sa fie clar nu iubesc aceste trotinete DAR astia le interzic circulatia pe trotuare si unde viteza e peste 50km/h. Problema e ca sunt zone in Bucuresti in care tre sa te misti cu trotineta in brate daca e sa respecti legea asta! Ghici ce osa se intample? Oamenii nu o sa respecte legea!
Este bine ca se reglementeaza, dar felul in care s-au reglementat mi se pare gresit!
Concluzia: faceti dracu piste de biciclete :P
#showComment#showComment#showComment
#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
#showComment#showComment
Ce să caute și trotinetele în traficul deja blocat/sufocat?
De piste de biciclete tovarășa primar NICI NU MAI POMENEȘTE! Și nici de culoare unice pt transportul în comun!
#showComment
a.merge cu mai mult de 25km/h
b e echipat cu 2 (doua!)motoare electrice
c transporta mai multe persoane(am dubla personalitate)
deci nu intra in definitia din OUG.
Ce consecinte?
Pai cite accidente serioase s-au intimplat pina acum pe trotuar? Vreo zero virgula ceva.
Cu siguranta ca tot atitea se vor intimpla si pe strada (ca pina la pistele speciale mai avem).
Absolut, nimeni n-a murit vreodata pe strada, in accidente rutiere.
Ca s-o spun mai clar: cei care au luat decizia asta sint niste criminali si-i vor avea pe constiinta (in caz ca au asa ceva) pe trotinetistii facuti afis de vreo masina. Mai bine interziceau trotinetele electrice complet.
Trebuie interzise strict si bicicletele si orice prostii din astea pe trotuar pentru ca sunt foarte periculoase. Nu au fost reglementate si s-a ajuns la un haose de nedescris... iti e si frica sa mergi pe trotuar ca te buseste vreunul.
si pe strada la fel... cade vreun tolomac in fata ta si nu poti sa-l eviti cu masina... trebuie sa se intelega ca Romania nu are infrastructura pentru asta... si pana nu o sa aiba nu e voie cu astea pe strada. Potoliti-va.
#showComment#showComment
Cu sosele, piste.
In Romania niciodata nimeni nu va respecta ordonanta.
Vor fi posesori care vor zburdă pe totuare cu 40 la ora.
Cine o sa -i amendeze?
Pe cei de 14 ani cum o sa-i sancționeze?
Cine?
Ordonanta asta naste teribilism si nerespectarea legii.
De la Arc Triumf zburdă trrotinete si biciclete la Scânteia pe trotuare cu viteza maxima.
Trebuie retrasă prostia asta !
In Parlament ce lege corecta s-a dat?
Daca ajunge acolo la dezbatere.
Iar la Presedinte promulgarea a simpla.
A trecut ca-n brânză legea pensiilor de ce n-ar trece si legea trotinetelor?
Mai ales ca si acum biciclusti si trotinetisti te lovesc pe tine pieton pe trotuar si nu ai ce sa-i faci.
Chiar daca te-a rupt!
Nu -l mai prinde nici dracu!
#showComment#showComment
Înțeleg ca peste tot în Europa unde au aparut reglementări la trotinete electrice, au fost stabilite limite de depkasare între 18-25 km/h.
La noi văd că s-a omis asta.
#showComment#showComment
#showComment
Aia care merg cu trotineta pe trotuar cu 40km/h sa fie amendati... eu daca merg responsabil ce vina am? Intr-o tara normala, un om care isi lasa masina acasa 10 luni pe an ar trebui sa fie un exemplu. Dar intr-un oras aglomerat si asfixiat ca Bucurestiul?
#showComment
- conform definitiei, o trotineta cu peste 25 km/h nu mai e trotineta,
- o multime de bulevarde ar trebui ocolite, fiindca au limite de 60. Ma intreb pe unde ar trebui ocolit Splaiul Independentei, pentru ca nu mai au voie nici pe trotuare nici pe carosabil.
- per total o ingradire generala a transportului alternativ in conditiile unui oras sfocat de masini.
Respectam limitele minime de latime a trotoarelor (in Bucuresti sunt zone unde primarii de sector practic au desfiintat trotoarele ca sa faca parcari, ocazie cu care au distrus si spatiul verde).
Ce nu spun primarii este ca de fapt nu se castiga prin aceste distrugeri decat maxim 1-2 locuri de parcare, Dar asa mai justifica salariile din companiile lor de nababi.
cati trotinetisti circula? un flashmob cu lasatul trotinetelor la bariera unde nu se poate circula nici pe drum nici pe pista... ca oricum abandonati trotinetele unde “vrea muschii mei”
cateva zile cu blocat de intersectii si ii iese si doamnei sarma, si guvernul poate se trezeste