Directorul Circului Metropolitan, Bogdan Stanoevici, fost ministru PSD, a fost demis de la conducerea Circului Metropolitan București, Primăria Capitalei anunțând că Corpul de Control a identificat un "management defectuos” și folosirea ineficientă a fondurilor publice. I se impută, printre altele, că au fost achiziţionate trei producţii artistice din străinătate în valoare totală de 595.000 euro, care au adus încasări de doar 52.000 euro. De asemenea, deși existau posturi vacante, a preferat să încheie 1.138 de contracte de colaborare, pentru care s-a achitat suma de 5.786.668 de lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bogdan Stanoevici este în preaviz de 15 zile, iar după această perioadă Gabriela Firea va numi o noua conducere interimară, până la organizarea concursului de management.

Primăria Capitalei a anunțat, printr-un comunicat de presă transmis luni seară, că măsura a fost luată în urma unor verificări ale Corpului de Control al primarului Gabriela Firea, din care rezultă "un management defectuos la nivelul instituţiei conduse de Bogdan Stanoevici, atât în calitate de angajator, cât şi în calitate de ordonator terţiar de credite".

Conform raportului, "în decursul anilor 2017 - 2018, au fost achiziţionate trei producţii artistice din străinătate în valoare totală de 595.000 euro, care au adus încasări totale de doar 52.000 euro, deşi managerul are ca atribuţie principală urmărirea modului de realizare a veniturilor proprii programate şi găsirea de soluţii pentru creşterea acestora".

Din analiza modului în care au fost încheiate aceste contracte s-au constatat mai multe probleme:

- nu a fost prezentată modalitatea prin care s-a ajuns să fie ales producătorul extern;

- contractele externe sunt semnate doar de managerul instituţiei şi nu prezintă viza de control financiar preventiv propriu şi nici viza de legalitate juridică.

Primăria Capitalei mai spune că, deşi existau posturi vacante în organigrama Circului Metropolitan Bucureşti, managerul a preferat să lucreze pe contracte de colaborare: la nivelul anului 2018 au fost încheiate "contracte de colaborare, atât cu colaboratorii externi cât şi cu proprii angajaţi: 1.138 contracte de colaborare încheiate în baza Legii nr. 8/1996 şi în baza Codului Civil pentru care s-a achitat suma de 5.786.668 lei, la un nivel al veniturilor nete încasate de numai 3.032.612 lei".

"În concluzie, s-a constatat o folosire ineficientă şi neeficace a fondurilor publice fără a exista o corelaţie cu respectarea principiilor necesităţii, oportunităţii, legalităţii şi regularităţii, conform legii", mai spune Primăria Capitalei.

Instituția ține să sublinieze că misiunea Corpului de Control al primarului general, începută în luna noiembrie a anului trecut, "nu are implicaţii politice" și nu are nicio legătură cu candidatura lui Bogdan Stanoevici la alegerile prezidenţiale sau/şi locale, "aceste acţiuni desfăşurându-se constant, la toate instituţiile din subordinea Primăriei Capitalei, conform legii".

Bogdan Stanoevici, ministru pentru Românii de Pretutindeni în Guvernul Ponta, este director al Circului din 2017. El a candidat la prezidențialele din noiembrie și a anunțat că va candida, din partea partidului ADER, pentru Primăria Capitalei.