Partidul Popular European a decis luni să prelungească suspendarea formațiunii premierului ungar Viktor Orban din familia PPE, apreciind că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește independența justiției, autonomia universitară, buna funcționare a Universității Centrale Europene și stoparea denigrării instituțiilor Uniunii Europene.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Adunarea politică a Partidului Popular European (PPE) a decis astăzi continuarea suspendării FIDESZ din PPE”, a arătat vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan, europarlamentar liberal.

Acesta a arătat că, în 20 martie 2019, FIDESZ a fost suspendat din PPE, iar revenirea a fost condiționată de progrese în independența justiției, autonomia universitară, buna funcționare a Universității Centrale Europene, stoparea denigrării instituțiilor Uniunii Europene.

Un comitet format din Herman Van Rompuy, fost președinte al Consiliului European, Hans-Gert Pöttering, fost președinte al Parlamentului European și Wolfgang Schüssel, fost cancelar al Austriei, a „purtat nenumărate discuții cu oameni politici din Ungaria, cu societatea civilă, cu magistrați, inclusiv cu prim-ministrul Viktor Orban și a ajuns la concluzia că nu există progres în niciunul dintre aceste domenii”, potrivit mesajului publicat de Mureșan pe contul lui de Facebook.

„După ce comitetul celor 3 foști lideri a spus că nu există niciun progres în privința FIDESZ, președintele PPE, Donald Tusk, a propus astăzi (luni, n.r.) continuarea suspendării. Noi, Partidul Naţional Liberal, susținem această decizie. Condițiile revenirii FIDESZ în PPE nu sunt îndeplinite în acest moment. Respectarea valorilor europene, precum statul de drept, independența justiției și libertatea de exprimare, nu poate fi negociată în rândul membrilor PPE”, mai arată Siegfried Mureșan.