Proiectul Ministerului Justiției privind desfiinţarea controversatei Secţii de anchetare a magistraților este în stadiul de finalizare și este chestiune de zile până când va fi pus în dezbatere publică, potrivit ministrului Cătălin Predoiu.

Adina FloreaFoto: Agerpres

Ministrul Justiției a declarat luni, întrebat despre acest proiect, că mai sunt "câteva nuanţe de discutat" și că ar fi preferat să discute și cu conducerile proaspăt numite la Parchete, dar timpul nu permite, pentru că procedura de numire va mai dura. "Probabil că o să facem acest lucru, respectiv punerea în dezbatere publică înainte de a se face aceste numiri eventual de către domnul preşedinte al României. Proiectul va merge către CSM pentru discuţii pe fond şi pentru aviz", a declarat Predoiu.

El a spus că este o "chestiune de zile" până când proiectul privind desfiinţarea Secţiei speciale va fi pus în dezbatere.

"Este o prioritate pe care noi vrem să o îndeplinim, nu să o vedem respinsă de o majoritate ostilă. Trebuie să avem în vedere şi contextul în care lansăm acest proiect şi să ne asigurăm că traiectul său este unul prin avizare, aşa cum ne dorim, în sensul adoptării sale şi nu al respingerii", adăugat Cătălin Predoiu.

Guvernul a adoptat, în 27 decembrie 2019, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Următorul pas ar urma să fie elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe care să îl înainteze Parlamentului.

Cătălin Predoiu afirma, în ședința de Guvern din 27 decembrie, că structura de parchet "iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public și a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată. "Ce a urmat a confirmat temerile”.

Președintele Klaus Iohannis declara, legat de Secția de anchetare a magistraților, că speră să rămână varianta desființării acesteia, precizând că situația acestei structuri de parchet poate fi reglementată doar prin procedură parlamentară.

"Secția specială, dacă rămâne varianta să se desființeze, și sper să rămână, atunci acest lucru trebuie făcut prin procedură parlamentară. Românii au spus clar la referendum că nu își mai doresc ordonanțe de urgență în domeniul justiției”, spunea Klaus Iohannis, în 15 ianuarie.