Profesorul clujean Marius Balo, condamnat la 8 ani de închisoare în China, pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari și încarcerat de peste 5 ani nu poate fi adus în România din cauza epidemiei de coronavirus. Întâlnirea comisiei penitenciarului a fost amânată până după data de 9 februarie, susține avocatul acestuia.

ÎnchisoareFoto: Flickr

Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo, a declarat, luni, corespondentului Mediafax, că activitatea instituțiilor publice din China a fost suspendată în perioada 3 - 9 februarie.

"Conform informațiilor pe care le-am primit din partea consulatului român din Shanghai, întâlnirea comisiei penitenciarului din China, prevăzută pe data de 4 februarie, a fost amânată. Motivul este prelungirea suspendării activității instituțiilor publice de la 3 la 9 februarie, din cauza epidemiei de coronavirus din China. Încă nu avem o dată certă pentru reprogramarea comisiei, însă sperăm ca imediat după 9 februarie să ni se comunice termenul reîntoarcerii lui Marius Balo în România”, a spus Iordăchescu, citat de Mediafax.

Ministerul Justiţiei a fost informat recent că autorităţile chineze au aprobat transferarea lui Marius Balo, iar partea română urma să facă demersuri pentru aducerea în ţară a acestuia.

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat în 11 iulie 2019 de avocatul Eugen Iordăchescu, care declara într-o conferinţă de presă că Balo, profesor universitar şi antreprenor clujean, se află de peste cinci ani într-o închisoare din China unde este chinuit şi forţat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 şi a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcţia de trainer. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

"Procurorii chinezi au susţinut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără ca acesta să ştie că suma provenea din comiterea unei infracţiuni. În exact aceeaşi situaţie s-a aflat şi un cetăţean britanic, care primise aceeaşi sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenţiei eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situaţia românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, explica avocatul clujean.

Eugen Iordăchescu afirma că Marius Balo a fost ţinut timp de doi ani şi jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă „o cuşcă de 16 m pătraţi, în care se mai aflau 12 cetăţeni chinezi, fără să vadă lumina soarelui, de unde era scos de două ori pe lună şi, legat de mâini şi de picioare într-un scaun de metal, era ameninţat de gardieni să recunoască faptele în faţa judecătorului, pentru a-i inspira milă”.

"În 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi ulterior încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai. De asemenea, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei”, a precizat avocatul.

Eugen Iordăchescu a criticat în iulie „impotenţa” instituţiilor statului român şi „nepăsarea” acestora cu privire la soarta unui cetăţean român aflat într-o stare dificilă.

În octombrie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei spuneau că vor depune toate eforturile ca Marius Balo să fie transferat în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Instanţa din Cluj a recunoscut pedeapsa aplicată de cea din China, astfel că bărbatul ar putea fi adus în ţară.