Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, depusă de PSD și susținută de UDMR, este citită luni în plenul Parlamentului, Executivul fiind acuzat de încălcarea principiilor democratice prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi. Pentru a demite Guvernul, este nevoie de 233 de voturi, iar PSD ar avea voturile necesare, după reîntoarcerea în PSD, din partidul lui Victor Ponta, a deputaților ​Georgian Pop și Corina Bogaciu. Premierul Ludovic Orban susține însă că la acest moment nu există un număr suficient de voturi pentru a trece moțiunea de cenzură.UPDATE Moțiunea de cenzură va fi dezbătută și citită miercuri - surse.

HotNews.roFoto: Hotnews

Moțiunea de cenzură - intitulată "Guvernul Orban/PNL-privatizarea democrației românești" - este citită în plenul reunit de la ora 14.00. Astăzi va avea loc doar citirea citirea moțiunii, data dezbaterii și votului nefiind încă stabilită.

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 287 parlamentari.

La şedinţă participă premierul Ludovic Orban şi membrii Cabinetului.

Moțiunea este citită de deputatul PSD Daniel Suciu.

Ce spun inițiatorii moțiunii de cenzură

PSD și UDMR acuză Executivul, în textul moțiunii de cenzură, de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi. Reprezentanții celor două partide susțin că Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere.

"Pentru PSD, viața oamenilor e sfântă. Pentru Guvernul Orban profitul privat este mai important decât viața oamenilor. Spun asta pentru a vă reaminti că datoria Guvernului pe care îl conduceți ar trebui să fie viața romanilor. În momentul în care un stat reușește să protejeze viața cetățenilor săi, se poate îndrepta și spre îmbunătățirea ei. Dumneavoastră, însă, nu aveți nici viziune, și nici priorități compatibile cu nevoile reale ale României anului 2020", se arată în primul paragaf al textului moțiunii.

Social-democrații susțin că decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislației electorale "nu are legătură cu viața românilor, ci cu calculele electorale ale PNL". PSD și UDMR susțin că prin moţiunea de cenzură vor să sancţioneze tocmai încălcarea gravă a standardelor electorale.

"Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!", susţin semnatarii moţiunii.

Pe ce voturi se bazează PSD

Deputații ​Georgian Pop și Corina Bogaciu se reîntorc în PSD. Cei doi parlamentari se alăturaseră anul trecut Pro România. Cu revenirea lui Pop și Bogaciu, PSD are acum 200 de parlamentari, iar cu cele 30 de voturi de la UDMR și patru de la aleșii ex-ALDE, social-democrații au toate șansele să dărâme Guvernul Orban la moțiunea de cenzură.

Pentru a demite Guvernul, este nevoie de 233 de voturi.

Ciolacu: Parlamentarii PSD care votează împotriva moțiunii nu vor participa la alegeri pe listele PSD

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri seara, că parlamentarii formațiunii care votează împotriva moțiunii de cenzură sau lipsesc nemotivat de la vot nu vor mai candida pe listele formațiunii la alegeri.

”Matematic avem 232 de voturi. Am luat o decizie. În cazul în care un parlamentar PSD nu votează moțiunea sau lipsește nemotivat în ziua în care va fi votul o perioadă, respectiv până după alegerile generale, va fi suspendat din PSD. Cu alte cuvinte, nu va participa pe listele Partidului Social Democrat la viitoarele alegeri”, declara Marcel Ciolacu.

Orban: Nu există un număr suficient de voturi care să asigure succesul moțiunii de cenzură a PSD / Strategia PNL pentru moțiune

Premierul Ludovic Orban susține că la acest moment nu există un număr suficient de voturi pentru a trece moțiunea de cenzură inițiată de PSD și susținută de UDMR. Orban a anunțat că parlamentarii liberali vor fi prezenți în plen la votul moțiunii și vor vota împotră, la vedere, în timp ce conducerile grupurilor parlamentare ale partidului vor negocia în perioada următoare cu toți parlamentarii pentru a-i convinge că este necesar sistem de alegere a primarilor în două tururi, astfel încât să nu voteze moțiunea.

Orban a făcut aceste declarații luni, la finalul Biroului Politic al PNL.

"Obiectivul fundamental al PNL în alegerile locale este sa pună în practică vointa cetățenilor, care își doresc alegerea primarilor în 2 tururi, cu 50 la sută plus 1 din numărul celor care se prezintă la vot (...) Plecând de la acest obiectiv fundamental, am decis ca parlamentarii PNL să fie prezenți în plen la moțiunea de cenzură și să voteze la vedere, împotriva moțiunii. De asemenea, conducerile grupurilor parlamentare sunt mandatate să negocieze cu toate grupurile parlamentare și cu parlamentari individuali să îi convingă că este foarte importantă adoptarea sistemului de alegeri în două tururi, astfel încât să nu voteze moțiunea de cenzură", a declarat Orban.