Omul de afaceri Ștefan Mandachi, cunoscut după ce în urmă cu un an a construit "primul metru” de autostradă în Moldova, insistă să îi angajeze într-unul dintre restaurantele lui pe cei doi muncitori din Sri Lanka, spunând că nu vor avea o viață bună în Ditrău, "chiar dacă vor juca teatru autoritățile că-i primesc înapoi cu flori și busuioc”. De altfel, el susține că s-au făcut deja pași concreți pentru a-i aduce pe cei doi bărbați la el în companie și că acum e nevoie să-și dorească și să își dea consimțământul și ei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mandachi s-a oferit sâmbătă să îi angajeze pe cei doi brutari din Sri Lanka care au stârnit revolta localnicilor din Ditrău după ce au fost angajați la o fabrică de pâine din comună, iar duminică omul de afaceri sucevean a transmis un nou mesaj în care se oferă să îi angajeze la singalezi la el în companie.

El susține că deja s-au făcut pași concreți pentru a-i aduce la el în companie pe cei doi singalezi și că speră ca mâine să fie fianlizate procedurile. "Acum e necesar să-și dorească și să își dea consimțământul și cei doi. Că doar nu decidem noi pentru ei. Au oamenii drepturi depline și putere de decizie".

Anteprenorul din Suceava crede că cei doi nu vor avea o viață bună în acea zonă, "chiar dacă vor juca teatru autoritățile că-i primesc înapoi cu flori și busuioc, chiar dacă vor face galerie unii inși și-i vor aplauda".

"Vă zice băiatu: speakerii ăia motivaționali, primarul, preacucernicul părinte, au mulți ultrași. Mai devreme sau mai târziu se va trezi un fan activ ai stimabililor de mai sus, care să traverseze pe trotuarul celălalt când se vor sincroniza cu concetățenii lor srilankezi. Se va găsi un copil inflamat de către părinți care să jignească. Se va găsi un adolescent care să-i umilească indirect și abil ca să-și impresioneze gagica. Se va găsi un justițiar care să se sacrifice în numele patriotismului local și care să-i la la rost că nu vorbesc bine româna, franțuza sau maghiara. Și atunci să vedem cum ne privește Europa. Deocamdată, Europa trebuie să ia act de valul enorm de toleranță. Asta trebuie să se rețină", scrie Mandachi, pe Facebook.

El crede că lipsa de educație este rădăcina tuturor relelor din țara asta, inclusiv a conflictului de la Ditrău. "Până nu se face din educație o politică de stat, o urgență capitală, o prioritate națională, lucrurile o să se schimbe cu viteza cu care s-au schimbat până acum".

"Boon. Dar dacă peste două luni cei doi srilankezi fac vreo tâlhărie? Eee, să vezi atunci puhoiul de comentatori sportivi cum sar ca arși ”ți-am zis eu mă??? Ți-am zis!”. Evident că dacă vor veni mulți imigranți la noi (din cauză că guvernele noastre au facilitat afluxul și n-au avut o politică minimală de repatriere a românilor) vor face și infracțiuni. Fapte urâte. Dar există Lege. Care se aplică egal și unitar tuturor, indiferent de cât de bronzați sau gălbejiți suntem. Legea se aplică oamenilor. Punct", adaugă Ștefan Manadachi.

La o zi de la anunțul că îi vor scoate din procesul de producția a pâinii pe cei doi brutari din Sri Lanka, patronii fabricii de pâine din Ditrău par să se răzgândească, în fața criticilor. Kollo Katalin, administratorul brutăriei din Ditrău, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că au făcut "oferta" de a-i scoate din producție pe cei doi "pentru liniștea satului", dar că au decis ca aceștia să facă în continuare pâine. Femeia a spus că celor doi brutari din Sri Lanka le este teamă, însă, de furia localnicilor, la fel și angajaților care lucrează cu ei.