”Caragiale n-a fost niciodată mai prezent. Nu se poate aşa ceva! Cum să avem un stat de drept, când încălcăm cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?”, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber, vineri, la RFI, comentând demersul parlamentului de adoptare a legii privind eliminarea pensiilor speciale. De altfel, Avocatul Poporului a atacat actul normativ la Curtea Constituțională.

Renate WeberFoto: Agerpres

Renate Weber a susținut că a sesizat Curtea Constituțională în privința eliminării pensiilor speciale pentru că există mai multe probleme de neconstituționalitate, iar unii deputați au votat legea deși știau că sunt astfel de probleme.

"Eu am fost surprinsă să constat că de la tribuna Parlamentului au fost deputați care au atras atenția că prin această lege se încalcă decizii ale CCR și totuși au votat în favoarea acestei legi. Este foarte trist, mie mi se pare că niciodată n-a fost Caragiale mai prezent. Nu se poate așa ceva! Cum să avem un stat de drept, cum să dorim și să pretindem că-l construim cu toții împreună și în același timp pur și simplu să încălcăm cu bună știință prevederi ale Constituției?”, a declarat la RFI Renate Weber, fost europarlamentar ALDE.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea care elimină pensiile speciale adoptată de Camera Deputaţilor, invocând două motive de neconstituţionalitate - faptul că nu s-au respectat prevederile din Constituţie legate de componenţa Parlamentului în momentul în care se modifică Statutul senatorilor şi deputaţilor și nerespectarea deciziilor anterioare ale Curţii Constituţionale. Legea privind eliminarea pensiilor speciale a fost atacată la CCR și de către instanța supremă. Curtea Constituțională a anunțat joi că va discuta în 18 martie aceste sesizări.

Camera Deputaţilor a adoptat marți cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu-i vizează pe militari și polițiști.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților aparține PNL și inițial prevedea menținerea pensiilor speciale pentru militari dar și pentru magistrați. Ajunși la guvernare, liberalii au anunțat că nu mai susțin pensiile magistraților și au eliminat din proiectul de lege prevederea.

În 12 decembrie premierul Ludovic Orban anunța că Guvernul pe care îl conduce nu susține pensiile speciale ale magistraților. Întrebat dacă susține aceste pensii, primul ministru a precizat că principiul contributivității trebuie să stea la baza calculului pensiilor. „S-au baricadat cu decizia Curții Constituționale și nu este corect”, a spus Orban.