Germania a fost în 2018 cel mai mare producător de brânză din Uniunea Europeană, cu o cantitate de 2,2 milioane tone, adică 22% din totalul UE, urmată de Franţa (1,9 milioane tone) şi Italia (1,3 milioane tone), conform datelor publicate vineri de Eurostat. România se află la jumătatea clasamentului, devansată de ţări mai mici precum Lituania.

UE branzaFoto: Eurostat

România se află la jumătatea clasamentului, cu o producţie de 96.000 de tone, fiind devansată de Lituania (101.000 de tone), Cehia (130.000 de tone), Austria (202.000 de tone) sau Grecia (219.000 de tone).

Producţia de lapte brut a fermelor din Uniunea Europeană a crescut cu 1,6 milioane tone în 2018, comparativ cu 2017, până la 172,2 milioane tone, mare parte (97%) fiind lapte de vacă. Doar 12,2 milioane de tone de lapte a fost utilizat în ferme, iar 160 milioane de tone de lapte a ajuns către fabricile de procesare, din care 156 milioane de tone lapte de vacă, restul fiind lapte de capră, oaie sau bivoliţă.

În ceea ce privește producţia de lapte de vacă, Danemarca este pe primul loc între statele membre UE, cu o producţie anuală de 9.851 kilograme pentru fiecare vacă, pe ultimul loc fiind România, cu 3.279 de kilograme pentru fiecare vacă. Randamentul mediu în UE a continuat să crească în 2018, ajungând la 7.280 de kilograme pentru fiecare vacă.

Din cele 156,8 milioane de tone de lapte procesate în UE, fabricile de lactate au produs 10,3 milioane tone de brânză şi 2,4 milioane tone de unt, aceste produse utilizând două treimi (67%) din cantitatea totală de lapte pusă la dispoziţia fabricilor de lactate. Uniunea Europeană a mai produs şi 30,1 milioane lapte de băut şi trei milioane tone de lapte praf, conform Eurostat.