Deputatul UDMR de Harghita Bende Sándor spune, referitor la situaţia de la Ditrău, unde localnicii s-au revoltat de prezenţa în comuna lor a doi muncitori din Sri Lanka, că lipsa de toleranţă nu duce nicăieri şi a făcut apel la calm.

Brutarii srilankezi din DitrauFoto: Gina Stefan/AGERPRES

"Ceea ce s-au întâmplat acolo, părerea mea este că nu este corect, nu e uman, din punct de vedere moral nu este un lucru bun, din punct de vedere creştin, nici atât. Lipsa de toleranţă nu duce nicăieri. (...) Eu spun că trebuie să acţionăm cu calm, trebuie să acţionăm cu spirit uman şi nu cred că acest fenomen, ce se întâmplă acum, este un fenomen care a apărut de pe o zi pe alta", a declarat pentru Agerpres deputatul UDMR.

El spune că situația este o consecinţă a unor greşeli din ultimii zece, chiar 20 ani.

"Putem să punem foarte multe întrebări, poate am sute de întrebări de pus şi nu am răspuns la nicio întrebare. De ce tinerii noştri au plecat din ţară? De ce satele noastre au rămas goale? De ce trebuie să muncească tinerii noştri în alte state şi de ce avem o imensă lipsă de formă umană la locurile de muncă din România? (...) Cert este un singur lucru: asta este o chestiune în care, dacă asculţi pe toată lumea, toată lumea are dreptate", mai afirmă deputatul.

El mai spune că speră că este ceva punctual, este o greşeală şi că, încet-încet, oamenii din Ditrău vor înţelege că au luat decizii pripite şi care nu au fost corecte.

Deputatul UDMR a adăugat că muncitorii din Sri Lanka muncesc legal şi au dreptul să fie respectaţi, atâta vreme cât şi ei dau dovadă de respect, iar localnicii nemulţumiţi s-au grăbit să îi judece pe cei doi.

"Este, pentru mine, totuşi, o dilemă: oamenii din Ditrău, cum pot să se comporte aşa, fără să se gândească că fraţii lor, copiii lor, unchii, părinţii, care lucrează în străinătate şi nimeni nu s-a comportat în străinătate cu ei în felul acesta? Cum s-ar simţi un părinte să fie sunat de copilul lui din Anglia şi să spună că satul în care locuia, unde lucrează, l-a dat afară din comunitate? Cred că s-au grăbit oamenii să îi judece pe aceşti doi muncitori", a mai spus parlamentarul UDMR.

Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat, miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa. Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii sri-lankezi au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.