Klaus Iohannis va discuta joi, începând cu ora 11.00, cu conducerea CSM, întâlnirea venind la două zile după ce Parlamentul a adoptat legea ce elimină pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, stârnind proteste în rândul magistraților.

IohannisFoto: Presidency.ro

Șeful statului se va întâlni cu președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicoleta Margareta Tînț, și cu vicepreședintele CSM, Tatiana Toader, dicuția având loc la solicitarea acestora din urmă.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) își va intensifica demersurile, atât în plan intern, cât și extern, pentru ca pensia de serviciu a magistraților să fie menținută, a declarat președintele CSM, Nicoleta Țînț, marți, după adoptarea legii privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistrați.

"Adoptarea legii privind eliminarea pensiei de serviciu pentru magistrați afectează însăși independența justiției. Subliniez cu fermitate faptul că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistrați, așa cum din păcate a fost în mod eronat prezentat opiniei publice, ci este justificată în mod obiectiv de regimul sever al incompatibilităților și interdicțiilor ce guvernează exercitarea acestei profesii, precum și de importantă socială uriașă a muncii judecătorilor și procurorilor.”, a declarat Țînț, pentru Mediafax.

Instanța supremă a decis miercuri, în unanimitate, să atace la Curtea Constituțională actul normativ adoptat marți de către deputați. Magistrații au de partea lor o decizie a CCR din 2010 care le-a protejat pensiile și pe care au invocat-o frecvent în ultimele două luni, de când s-a pus problema unui act normativ de abrogare a pensiilor de serviciu.

Legea votată miercuri de Camera Deputaților a fost inițiată de parlamentarii PNL și vizează eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu îi vizează pe militari și polițiști.

Magistraţii beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

CITEȘTE ȘI: Președintele instanței supreme, "scrisoare către concetățeni": Decizia de eliminare a pensiilor de serviciu, stupefiantă