​Comisia de la Veneția a fost solicitată să emită un punct de vedere pe modificările legislative pe legea electorală pe care Guvernul Orban și-a asumat miercuri răspunderea în Parlament, a anunțat deputatul USR Iulian Bulai, membru al delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit lui Bulai, decizia a fost luată miercuri după-amiază de către Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

"Și eu fac parte din această comisie, dar nici eu nici Titus Corlățean, deputat PSD, nu am votat, fiind ambii în conflict de interese în această speță", a scris Bulai, pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a venit din nou în Parlament, miercuri, pentru a-și asuma răspunderea, pentru a șaptea oară de la învestirea Guvernului PNL, pe legea privind alegerea primarilor în două tururi.

Guvernul a aprobat marți, cu amendamente, forma finală a proiectului de lege pe care Cabinetul Orban îşi angajează răspunderea în Parlament și care vizează modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, şi modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Una dintre modificările făcute proiectului inițial al Guvernului este reducerea la 60 de zile a condiției la vot pentru cei cu viză de flotant.

Principalele modificări aduse proiectului de lege:

  • Perioada pentru care este permis votul celor cu vize de flotant s-a redus la 60 de zile. Amendamentul a fost adus de PNL. În forma inițială a proiectului, era prevăzută o perioadă de 90 de zile: "Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”. În forma actuală a legii, termenul este de 45 de zile.
  • Numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor a fost redus de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă. Amendamentul a fost depus de USR, după ce, la fel ca în cazul interdicției pentru cei cu viză de flotant, au existat solicitări ale mai multor organizaţii civice.
  • Un alt amendament adoptat este cel privind reprezentarea minorităţilor naţionale din Parlament şi a formaţiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor Electorale, astfel încât "să fie permisă această reprezentare pentru minorităţile naţionale şi pentru formaţiunile politice care au 7 senatori sau 10 deputaţi".
  • Un alt amendament adoptat vizează modul de acreditare a observatorilor la secţiile de votare, "astfel încât această activitate să fie facilitată faţă de normele aflate în vigoare, care îngreunează, pe de-o parte, acreditarea observatorilor independenţi şi, în acelaşi timp, permite prezenţa în proximitatea Secţiilor de votare a unor reprezentanţi politici şi care nu au ce căuta în zona respectivă".
  • Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi depusă joi dimineaţă, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedinte interimar al PSD.

Întrebat dacă îşi doreşte să treacă această moţiune, liderul PSD a spus: "Categoric". "Nu avem matematic numărul, dar nici Guvernul Orban n-a avut matematic când a fost învestit", a arătat el. Ciolacu a menţionat că în afară de UDMR nu s-a mai anunţat o altă formaţiune care ar susţine moţiunea, dar a subliniat că "sunt mai mulţi colegi care ar dori".

Preşedintele interimar al PSD a spus că alegerile anticipate sunt posibile, chiar dacă trece moţiunea de cenzură. "Constituţional este această posibilitate, dar este o anumită procedură. Totul este deschis", a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Pe hârtie, PSD are voturile pentru a trânti Guvernul Orban. Social-democrații au 200 de parlamentari, UDMR, care a anunțat că va vota moțiunea de cenzură, 30. Marți seară, alți patru parlamentari ex-ALDE au anunțat că vor susține și ei demersul: Marian Cucșa, Alexandru Băișanu Grațiela Gavrilescu și Teodor Meleșcanu. În total, 234, cu unul mai mult decât este necesar pentru ca moțiunea să treacă, iar Guvernul să fie demis.

Premierul Ludovic Orban spune că așteaptă moțiunea de cenzură a PSD „cu indiferență”.