Premierul Ludovic Orban a venit din nou în Parlament, miercuri, pentru a-și asuma răspunderea, pentru a șaptea oară de la învestirea Guvernului PNL, pe legea privind alegerea primarilor în două tururi. PSD va avea, apoi, trei zile la dispoziție pentru a depune moțiunea de cenzură pe care a anunțat-o alături de UDMR.

Orban in ParlamentFoto: Guvernul Romaniei

HotNews.ro a transmis livetext desfășurarea ședinței:

UPDATE 14.11: Ședinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului a început și este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 270 din cei 465 de parlamentari.

UPDATE 14.15 Premierul Ludovic Orban prezintă proiectul privind alegerea primarilor în două tururi pe care Guvernul își asumă răspunderea:

  • Am luat această decizie pentru a permite cetățenilor să își aleagă primarii printr-un sistem care să confere legitimitate celor aleși - 50 la sută plus 1 dintre alegătorii care își exprimă dreptul de vot
  • În 2008 s-a schimbat sistemul de alegere, introducându-se sistemul prin majoritate relativă - e ales primar cel care obține cel mai mare număr de voturi, fără oblifgația de 50 la sută plus 1 din cei care se prezintă la vot
  • Acest mecanism nu conferă un drept deplin cetățenilor dintr-o comunitate locală de a alege un primar care într-adevăr să aibă legitimitate
  • Acest sistem de vot restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți de a schimba un primar care nu și-a făcut treaba
  • În 2016 s-au ales primari candidați care nu au avut nici măcar 30% din voturi. Aproape 50 de candidați au fost aleși astfel. Dacă ținem cont și de prezența la vor, sunt situații în care un primar a fost ales de 10% din numărul locuitorilor
  • Peste 600 din primarii aleși în 2016 au fost aleși cu mai puțin de 50% din voturi
  • Am văzut că PSD depune moțiune de cenzură. Sincer, nu înțeleg motivele. Peste 1.500 dintre primarii care au câștigat alegerile în 2016 au câștigat cu peste 50%.
  • Păi voi ar trebui să susțineți acest sistem de alegere
  • Poate vă e frică că acești primari nu și-au făcut treaba în comunitățile locale, că au fost afectați de guvernarea dezastruoasă pe care le-ați adus-o ca o năpastă peste capul românilor, că nu mai au capacitatea să ia 50% plus unu, deși ați pompat toate resursele, fără număr, de la bugetul de stat, fie din fonduri de rezervă a Guvernului, fie din PNDL distribuit pe bani frumoși, fie prin toate vacile de muls, reușind să inventați până și cum să finanțați comunități PSD fără să aveți bani de la buget, prin celebrul FDI
  • Puteți să băgați 10 moțiuni de cenzură, nu puteți schimba opinia românilor care vor să își aleagă primari cu adevărat reprezentativi
  • Față de proiectul inițial, am aprobat 4 amendamente - reducerea numărului de semnături pentru candidații independenți, reprezentarea partidelor parlamentare în birouri electorale, reducerea de la 90 la 60 de zile a condiției la vot pentru cei cu viză de flotant și un amendament privind durata staționarării în zona unei secții de votare
  • A fost întrerup de vociferările unor parlamentari: Resdpectarea unor principii fundamentale ale democrației arată cu adevărat respectul pentru cetățeni. Forma de respct e că punem ope masă mandatul Guvernului, pe care nu l-am obținut de la parlamentarii PSD, ci de la parlamentarii care au avut înțelepciunea să trimită acasă un guvern care nu avea nicio treabă cu democrația
  • Primarii PSD, promotorii sărăciei și ai subdezvoltării
  • Și în 2 tururi tot o să vă "bătem" în alegeri pentru că românii s-au săturat de demagogie

UPDATE 14.30 Ciolacu: Îmi pare rău, procedural, că nu pot auzi și argumentele dnei vicepremier de ce a modificat legea

Ședința Parlamentului s-a încheiat.

Guvernul a aprobat marți, cu amendamente, forma finală a proiectului de lege pe care Cabinetul Orban îşi angajează răspunderea în Parlament și care vizează modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, şi modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Una dintre modificările făcute proiectului inițial al Guvernului este reducerea la 60 de zile a condiției la vot pentru cei cu viză de flotant.

Principalele modificări aduse proiectului de lege:

  • Perioada pentru care este permis votul celor cu vize de flotant s-a redus la 60 de zile. Amendamentul a fost adus de PNL. În forma inițială a proiectului, era prevăzută o perioadă de 90 de zile: "Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”. În forma actuală a legii, termenul este de 45 de zile.
  • Numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor a fost redus de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă. Amendamentul a fost depus de USR, după ce, la fel ca în cazul interdicției pentru cei cu viză de flotant, au existat solicitări ale mai multor organizaţii civice.
  • Un alt amendament adoptat este cel privind reprezentarea minorităţilor naţionale din Parlament şi a formaţiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor Electorale, astfel încât "să fie permisă această reprezentare pentru minorităţile naţionale şi pentru formaţiunile politice care au 7 senatori sau 10 deputaţi".
  • Un alt amendament adoptat vizează modul de acreditare a observatorilor la secţiile de votare, "astfel încât această activitate să fie facilitată faţă de normele aflate în vigoare, care îngreunează, pe de-o parte, acreditarea observatorilor independenţi şi, în acelaşi timp, permite prezenţa în proximitatea Secţiilor de votare a unor reprezentanţi politici şi care nu au ce căuta în zona respectivă".

"Ne angajăm răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi ca să garantăm românilor dreptul de a avea o administrație locală legitimă și competentă. Românii vor ca primarii să fie aleși cu o majoritate consistentă, de 50% +1 din voturi, nu cu procente ridicol de mici. Fără această lege, oamenii nu vor putea schimba primarii de care sunt nemulțumiți. Ne-am asigurat că nu se va mai face turism electoral. Nu trebuie să mai acceptăm ca o primărie să fie câștigată cu două-trei autobuze de ”flotanți”", a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

PSD și UDMR au anunțat că vor depune moțiune de cenzură, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, se declara convins că aceasta va trece, deşi, matematic, cele două partide nu au numărul necesar de voturi. USR, ALDE, Pro România şi PMP nu susţin moţiunea.