Magistrații Tribunalului Maramureș au decis, miercuri, suspendarea activității de judecată pe perioadă nedeterminată și refuză să participe la constituirea Birourilor Electorale Judeţene pentru alegerile din acest an, transmite Mediafax.

Tribunalul MaramuresFoto: Ministerul Justitiei

Potrivit unui comunicat al Tribunalului Maramureș transmis miercuri, judecătorii vor formula un punct de vedere privind adoptarea proiectului de lege vizând abrogarea dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu.

„La nivelul Tribunalului Maramureş a fost convocată, miercuri, Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, în vederea formulării unui punct de vedere privind adoptarea proiectului de lege vizând abrogarea dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu. Judecătorii Tribunalului Maramureş au hotărât suspendarea activităţii de judecată pe perioadă nedeterminată, cu excepţia cauzelor urgente, măsură care operează începând cu data de 29 ianuarie. De asemenea, judecătorii Tribunalului Maramureş au stabilit că urmează a refuza participarea la constituirea Birourilor Electorale Judeţene în anul 2020 cu prilejul desfăşurării alegerilor locale şi parlamentare”, se arată în comunicat.

Judecătorii Tribunalului Maramureş cer celor implicaţi în garantarea independenţei magistraţilor şi asigurarea normalei funcţionări a justiţiei ca serviciu public normarea activităţii judecătorilor prin raportare la volumul de activitate al judecătorilor din Uniunea Europeană și reconfigurarea situaţiei personalului din instanţe, atât prin adaptarea schemelor de personal - judecători şi personal auxiliar de specialitate, cât şi prin asigurarea ocupării tuturor posturilor vacante din sistem.

„Solicităm asigurarea resurselor materiale adecvate în scopul desfăşurării în condiţii optime a actului de justiţie - sedii instanţe, infrastructură informatică etc, stabilitatea legislativă necesară asigurării predictibilităţii actului de justiţie și revenirea asupra măsurii abrogării pensiei de serviciu, în condiţiile în care aceasta reprezintă o garanţie a independenţei magistraţilor, respectiv o obligaţie asumată la nivel internaţional de către Statul Român”, se mai arată în comunicatul Tribunalului Maramureș.

O decizie de suspendare a activității de judecată a fost luată, miercuri, și de magistrații Judecătoriei Baia Mare.