Sistemul de punctaj utilizat în sondajul Cele Mai Admirate Companii al revistei Fortune le favorizează pe acelea despre care concurenții lor recunosc că fac bine multe alte lucruri. Nicio companie nu ilustrează mai bine aceasta decât Apple, care este în vârful listei All-Stars. Fiind avute în vedere nouă criterii de performanță, Apple a primit calificative în Top 10 – în toate domeniile de afaceri – la opt din aceste criterii și a avut cel mai bun punctaj dintre toate companiile din toate domeniile la categoria atragerii de talente.

HotNews.roFoto: Hotnews

Și Walt Disney a figurat în Top 10 la opt criterii. Această performanță stelară a ajutat-o pe The Mouse să ocupe locul I în industria divertismentului pentru al 17-lea an consecutiv. Disney a întrunit cel mai bun punctaj din toate domeniile la „Calitatea produselor și serviciilor”, în fața lui Toyota (Nr. 1 în industria vehiculelor cu motor) și a lui Apple (Nr. 1, calculatoare).

Altă companie care impune respect pe multiple fronturi: Microsoft (Nr. 1 în industria software pentru calculatoare). A câștigat cele mai bune scoruri la patru criterii, inclusiv Eficacitatea globală a afacerii și Calitatea managementului. La ultima categorie, Satya Nadella de la Microsoft a fost din nou ales de omologii lui drept cel mai subestimat CEO din lume.

Noii veniți au avut locul I în acest an în multe din cele 52 grupuri de industrii pe care le urmărește sondajul Cele Mai Admirate Companii. Raytheon a fost prima la aerospațiale și apărare, un rezultat care reflectă și problemele continue de la Boeing (Nr. 1 anul trecut), și beneficiile anticipate ale fuziunii lui Raytheon cu United Technologies, care se așteaptă să se definitiveze în prima jumătate a lui 2020. Samsung Electronics din Coreea de Sud, locul 15 între companiile cu cele mai mari venituri din lume, și-a făcut prima apariție în vârful industriei electronice.

În 2019, mai mulți comercianți tradiționali au demonstrat că pot merge umăr la umăr cu Amazon. Unul dintre aceștia, lanțul de electronice de consum Best Buy, a luat pentru prima oară locul I în industria comercianților de specialitate, încheind un an în care prețul acțiunii i-a crescut cu aproape 70% chiar când compania și-a încredințat frâiele unui nou CEO, Corie Barry. Tot printre rafturile comercianților, fabricantul de unelte Stanley Black & Decker a fost cea mai bine clasată companie în industria echipamentelor penru casă și amenajări.

Hilton Worldwide Holdings, care și-a sărbătorit a 100-a aniversare în 2019, a ocupat pentru prima oară locul I în categoria Hoteluri, cazinouri și complexe turistice. Iar Compass Group, o multinațională britanică specializată în servicii alimentare, a primit onorurile în industria serviciilor diversificate de furnizare.

Schimbarea este o constantă în clasamentele Cele Mai Admirate Companii – dar nu e singura constantă. Pe lângă Apple și Disney, printre companiile cu serii câștigătoare durabile se numără Nestlé (15 ani consecutivi pe primul loc în industria produselor alimentare de consum) și Berkshire Hathaway, faimosul holding al lui Warren Buffett (Nr. 1 în sănătate și asigurări de viață de 22 de ani). Berkshire se alătură lui Microsoft, Toyota și Johnson & Johnson într-o performanță notabilă: aceste companii au apărut în lista Top 50 All-Stars în fiecare an după 1998. (Fortune)