Reprezentanții sindicatelor grefierilor care s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban pe tema eliminării pensiilor speciale pentru această categorie au susținut, la finalul discuțiilor, că "Guvernul nu îşi asumă politic vreun astfel de proiect de lege" și are "disponibilitatea de a se aşeza la masă şi a discuta o posibilă ameliorare a cadrului legislativ sau modificare a acestuia pentru toate corpurile profesionale", însă demersul este de durată. Liderul Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare, Cătălin Trăistaru, a declarat că grefieriii şi personalul auxiliar din instanțe își va întrerupe activitatea dacă Parlament va vota eliminarea pensiilor de serviciu.

Protest grefieriFoto: Captura YouTube

"Întâlnirea de astăzi a vizat două subiecte, ambele au incidenţă cu corpul profesional al grefierilor şi al personalului auxiliar din justiţie. Subiectul numărul unu a vizat iniţiativele parlamentare de modificare a legii pensiilor acestui corp profesional. Concluzia întâlnirii: Guvernul nu-şi asumă politic vreun astfel de proiect de lege. În ceea ce îi priveşte, au disponibilitatea de a ne aşeza la masă şi a discuta o posibilă ameliorare a cadrului legislativ sau modificare a acestuia pentru toate corpurile profesionale, însă este un demers de durată, nu un demers care să se tranşeze de pe o zi pe alta", a susținut liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, la finalul întâlnirii cu premierul Ludovic Orban şi cu miniştrii de resort.

Potrivit acestuia, cel de al doilea subiect a vizat "dezechilibrele în salarizare" apărute odată cu Legea 153. Liderul sindical a spus că doar de la începutul acestui an au fost înregistrate în instanţele din România peste 400 de cazuri individuale care vizează astfel de discriminări în ceea ce priveşte salarizarea acestor categorii socio-profesionale.

"Pe cale de consecinţă, am convenit cu premierul ca începând de săptămâna viitoare să constituim un grup de lucru care va include reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai Ministerului Muncii şi reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe. Evident, structura noastră sindicală, Federaţia Publisind împreună cu sindicatele afiliate din domeniu vor delega reprezentanţi sindicali care au deja materialele pregătite, analizele pentru a lucra împreună şi a găsi nişte soluţii pentru a stopa această nebunie care se manifestă astăzi în tot corpul profesional al grefierilor şi al personalului auxiliar", a declarat Dumitru Costin.

"Vom întrerupe activitatea dacă se votează proiectul privind pensiile speciale"

În ceea ce privește continuarea protestelor, reprezentanții grefierilor au spus că vor aștepta votul de miercuri din Parlament pe legea de eliminare a pensiilor speciale, după care Adunarea Generală va decide cu privire la alte forme de protest, care "vor continua până la rezolvarea inechităților salariale".

Liderul Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare, Cătălin Trăistaru, a declarat că în cazul în care în Parlament se va vota eliminarea pensiilor de serviciu în instanţe se va ajunge la "întreruperea activităţii". "Înseamnă că nu se va mai întreprinde niciun act de procedură şi niciun fel de activitate specifică funcţiei, asta înseamnă că registraturile vor fi închise, arhivele vor fi închise, iar procesele de judecată nu se vor desfăşura decât pentru cauzele urgente", a explicat Trăistaru.

Întrebat dacă premierul le-a transmis că liberalii nu vor susţine proiectul privind eliminarea pensiilor speciale, el a răspuns: "Domnul prim-ministru ne-a comunicat faptul că în programul de guvernare al PNL nu a fost inclusă o nouă lege a pensiilor sau eliminarea acestor pensii".

"Nu ştim dacă-l vor vota pentru că inclusiv ieri am luat act de o declaraţie a unui deputat PNL care a spus că în cazul în care astăzi nu vor fi votate în Parlament îşi vor asuma răspunderea. (...) Tocmai de aceea noi rămânem în expectativă, aşteptăm să vedem, efectiv, ce se va vota astăzi şi în funcţie de asta vom continua formele de protest", a declarat Trăistaru.

În România sunt aproximativ 8.000 de grefieri, iar dintre aceștia, 6.000 protestează, prin suspendarea activității, ei amenințând că se poate ajunge la închiderea totală a instanțelor și parchetelor.