Departamentul de stat al SUA a eliminat un reporter de la NRP din delegația jurnaliștilor care urmează să îl însoțească pe secretarul de stat Mike Pompeo într-o vizită externă, decizia fiind luată la câteva zile după ce un alt jurnalist al postului național de radio i-a luat un interviu tensionat oficialului american. Tensiunea a pornit de la insistența jurnalistului de a pune întrebări incomode legate de scandalul Ucraina, ce stă la baza procesului de demitere a lui Trump.

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

Postul de radio a transmis că nu au fost furnizate niciun fel de argumente pentru decizia respectivă, însă pare a fi vorba despre represalii ale cabinetului demnitarului.

Departamentul de stat nu a comentat, transmite BBC News.

Într-un interviu care a fost difuzat vineri, Pompeo a fost întrebat în mod repetat în legătură cu scandalul Ucraina care a declanșat procesul de demitere a lui Trump, care se judecă în Senat.

În contextul în care au apărut înregistrări în care președintele american pare a cere demiterea imediată a ambasadoarei SUA la Kiev, Marie Yovanovitch, Pompeo a fost întrebat insistent de jurnalistul NPR dacă a apărat-o sau ar fi trebuit să o apere pe șefa misiunii diplomatice.

Yovanovitch a fost, de altfel, un martor cheie în audierile care au avut loc în Camera Reprezentanților înaintea declanșării procedurii din Senat.

Reporterul Mary Louise Kelly a precizat că, după interviul de 9 minute, a fost luată de unul dintre asistenți și dusă într-un living room privat al lui Pompeo, unde a țipat la ea și a înjurat de mai multe ori, întrebând-o: ”Tu chiar crezi că americanilor le pasă de Ucraina?”.

Potrivit jurnalistului, el ar fi întrebat-o dacă poate indica pe hartă unde se află Ucraina, aceasta răspunzându-i că da. "Și-a strigat asistenții să îi aducă o hartă, fără niciun fel de indicații scrise sau denumiri de țări. I-am arătat unde este Ucraina și a pus harta de-o parte”. Oficialul a mai sugerat că va vorbi cu șefii ei. ”Oamenii vor auzi despre asta”.

Acest dialog, care a avut loc după interviu, nu a fost înregistrat. Kelly, care este un corespondent cu vechime ce a transmis din Iran recent, a mai spus că asistenul nu a precizat că discuția este off the record.