Liderul naționalist al opoziției din Italia, Matteo Salvini, a eșuat în alegerile regionale de duminică miza sa fiind destabilizarea guvernului prin câștigarea unei regiuni extrem de importante, Emilia-Romagna, și forțarea anticipatelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

După numărarea a 99% din voturi, Partidul Democrat de centru-stânga conduce cu 51,4%, față de 43,73% pentru candidatul Ligii conduse de Salvini, scrie Reuters.

Salvini spera la o victorie mai mult decât simbolică în regiunea italiană de nord, care a fost un fief al stângii după război, cu o administrație de stânga, neîntreruptă de 70 de ani, notează și euronews.

Alegerile au stat sub semnul unei prezențe extrem de mari la vot, de 67.67%, față de 37% cât s-a înregistrat în alegerile precedente din 2014. Actuala coaliție aflată la guvernare în Italia, formată din Partidul Democrat și Mișcarea antisistem Cinci Stele, a insistat că aceste alegeri regionale nu vor avea niciun impact asupra guvernului. Cu toate acestea, Salvini amenințase că, în cazul unei victorii, partidul său va forța alegerile anticipate.

Italia este guvernată în prezent de al-67- lea guvern de după al Doilea Război Mondial, ceea ce înseamnă că italienii au o nouă administrație odată la 12-13 luni.