Democrații au cerut din nou ca John Bolton, fostul consilier pentru Securitate Națională al președintelui american Donald Trump, să fie chemat pentru a depune mărturie în procesul de demitere a președintelui din Senatul SUA, potrivit Mediafax.

Donald TrumpFoto: Flickr/ The White House

Cererea vine în urma unor informații obținute de New York Times a citat mai multe extrase dintr-o carte nepublicată scrisă de John Bolton potrivit cărora Trump ar fi vrut să rețină 391 de milioane de dolari drept ajutor de securitate pentru Ucraina, până când oficialii de la Kiev ar fi acceptat investigarea rivalului său politic, democratul Joe Biden.

Acest lucru ar putea submina apărarea lui Donald Trump. Trump a declarat săptămâna trecută că nu dorește ca Bolton să depună mărturie. Se presupune că președintele a reținut ajutorul militar pentru a-l presiona pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să înceapă o anchetă privind fapte de corupție comise de Biden și de fiul său Hunter.

Președintele Trump a caracterizat în mod repetat procedurile de inculpare la adresa sa drept „vânătoare de vrăjitoare”. Procesul de inculpare a președintelui american va fi reluat luni în Senatul SUA.

Senatul Statelor Unite decisese săptămâna trecută să respingă propunerea senatorului Chuck Schumer privind citarea fostului consilier pentru Securitate Națională al președintelui Donald Trump, John Bolton.

Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat. În cazul în care Donald Trump va fi găsit vinovat, va fi destituit. Demiterea preşedintelui Donald Trump este improbabilă în contextul în care Partidul Republican deţine majoritatea în Senatul SUA.