Peste 6.800 de incendii la locuinţe, soldate cu aproape 1.000 de persoane decedate sau rănite, au avut loc în cursul anului 2019, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 19 astfel de evenimente, informează sâmbătă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Incendiu ValceaFoto: Captura YouTube

Majoritatea incendiilor se produc în sezonul rece şi au un impact major asupra vieţii, sănătăţii şi bunurilor cetăţenilor, se subliniază în informarea IGSU. Astfel, pe timpul incendiilor produse anul trecut au fost răniţi 691 de adulţi şi 34 de copii, iar alţi 252 de adulţi şi 10 copii au decedat.

Cele mai multe pierderi de vieţi s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 70 de ani (110 victime), iar numărul cel mai mare de răniţi s-a constatat în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 26 şi 55 de ani (317 persoane).

Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în perioada ianuarie-decembrie 2019, principala cauză generatoare de incendii la locuinţe este reprezentată de coşul de fum defect sau necurăţat (33% dintre evenimente). În afara acestor situaţii, printre împrejurările care au condus la producerea incendiilor, se regăsesc şi instalaţiile electrice defecte, mijloacele de încălzire improvizate sau nesupravegheate, fumatul şi focul deschis.

Comparativ cu 2018, în cursul anului trecut se constată o scădere cu 2% a numărului incendiilor la locuinţe produse în mediul rural şi o creştere cu 3% a celor înregistrate în mediul urban. De asemenea, în perioada analizată, s-a constatat că majoritatea evenimentelor de acest fel s-au produs în bucătărie, la nivelul acoperişului sau al podului, evidenţiază bilanţul prezentat de IGSU.

Chiar dacă statistic numărul incendiilor la locuinţe a fost mai mic în anul 2019 comparativ cu anul precedent (6.806 faţă de 6.911 situaţii), impactul acestora în privinţa victimelor a fost mai mare anul trecut (987 victime în 2019, faţă de 951 victime în 2018).