Omul de afaceri Ștefan Mandachi, cunoscut după ce în urmă cu un an a realizat simbolic "primul metru” de autostradă în Moldova și a pornit mișcarea "România vrea autostrăzi”, a organizat vineri, de Ziua Unirii Principatelor Române, un protest în localitatea suceveană Cumpărătura. Omul de afaceri a dezvelit o bornă înaltă de peste 4 metri, care conține o cutie poștală "pentru cei care se adresează Guvernului și nu primesc răspunsuri".

HotNews.roFoto: Hotnews

El i-a invitat pe oameni să i se alăture în localitatea Cumpărătura, din judeţul Suceava, acolo unde a construit simbolic bucata de autostradă. Protestul a fost programat tot la ora 15.00, la fel ca anul trecut, când au participat oameni din toată ţara care la ora 15.00 s-au oprit în trafic sau la lucru, timp de un sfert de oră.

Anteprenorul s-a declarat surprins de numărul mare de persoane care au răspuns invitației sale de vineri. Mandachi le-a spus celor prezenți că s-a săturat de hore, de discursuri, de prezentări și "termene mincinoase”, potrivit Mediafax.

"Am făcut o bornă de 4 metri și 20 de centimetri, ca simbol al neputinței clasei politice. Va fi o cutie poștală pentru cei care se adresează Guvernului și nu primesc răspunsuri”, a spus omul de afaceri.

Cei prezenți au strigat "Vrem autostradă / "Și eu”, ”Ne-am săturat de scuze”, "Nu vrem metri, vrem kilometri” sau ”Ne-am săturat de voi”.

Întrebat vineri, la Iași, despre protestul organizat de Ștefan Mandachi, Iohannis a spus: "Este un protest interesant, se atrage atenția asupra nevoii de autostrăzi. Și noi vrem același lucru”.

Întrebat, de asemenea, dacă se va face autostrada Moldovei, președintele a răspuns "Cu siguranță!”.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au promis în fața mulțimii adunate la Iași pentru a celebra Unirea Principatelor Române că autostrada A8 va fi realizată. Iohannis a transmis "un semnal ferm către guvernanți: românii și România au nevoie de Autostrada Unirii", iar Orban a spus că obiectivul Guvernului este ca autostrada să fie făcută din bani europeni, chiar dacă pe piață circulă tot felul de fake news-uri. În timpul discursurilor oficiale, câteva zeci de ieșeni au strigat "Nu mai vrem paradă, vrem autostradă!”, atât președintele, cât și premierul fiind huiduiți.

"Când începe și când se finalizează Autostrada Moldovei?”, este întrebarea pe care antreprenorul sucevean i-a transmis-o premierului Ludovic Orban într-o scrisoare deschisă. Mandachi spune că vrea să-și întocmească un plan de afaceri, dar că îi lipsesc date concrete despre proiectele de infrastructură, iar într-un sfert de an, de când s-a schimbat guvernul, "nu s-a rostit nicio propoziție clară despre autostrăzi”.

În martie 2019, Ștefan Mandachi a fost inițiatorul unui protest inedit declanșat din cauza lipsei autostrăzilor din Moldova. Omul de afaceri a construit o autostradă de un metru, primul din Moldova, pentru care a plătit 4.400 de euro, ca să semnaleze lipsa autostrăzilor din Moldova.

Campania, desfășurată sub sloganul „șîeu” a durat două săptămâni și i s-au alăturat români din țară și din străinătate, edili și din alte zone ale țării decât Moldova, artiști și oameni de afaceri. Pe 15 martie 2019, timp de 15 minute, mai multe companii și-au oprit activitatea în semn de protest.