Secretarul general interimar al PSD, senatorul Paul Stănescu, a afirmat vineri că a "uitat" de ferma de porci deţinută de un nepot al său în comuna Vişina din judeţul Olt, localitate în care au fost confirmate focare de pestă porcină africană, adăugând că boala în cauză a dus la scumpirea cărnii de porc şi în acest fel afectează întreaga populaţie, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Două noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate pe 23 ianuarie în două gospodării din comuna Vişina şi la doi mistreţi găsiţi morţi pe un fond de vânătoare din zona comunei Cârlogani, a anunţat Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt. În condiţiile confirmării celor patru noi focare de boală, au fost stabilite restricţii de mişcare a animalelor şi a subproduselor din acestea în mai multe localităţi, printre care Vişina, Vişina Nouă, Brastavăţu, Vădastra, Obârşia, Vădăstriţa şi Corabia, inclusiv la o exploataţie comercială de suine din Vişina.

"Eu de ferma asta porcină de la Vişina chiar am uitat de ea, pentru că e un nepot de-al meu, chiar am uitat de lucrul asta şi chiar nu m-am gândit la lucrul ăsta. Dar pesta porcină africană ne afectează pe toţi, carnea de porc s-a scumpit, e dublu preţul, deja acum vorbim de gripa aviară", a spus Paul Stănescu într-o conferinţă de presă.

Stănescu a opinat că de pesta porcină africană "nu vom scăpa uşor" şi a menţionat că în alte ţări, cum este Spania, a fost nevoie de 29 de ani şi de eliminarea animalelor din gospodăriile populaţiei.

"Mă îngrijorează situaţia tuturor oamenilor, că nu o fermă e foarte importantă, indiferent a cui e ferma respectivă. Sigur, e o nenorocire tot ceea ce se întâmplă. Eu îmi aduc aminte că - am terminat Facultatea de Agronomie - în cărţile mele scria aşa, era un paragraf: pesta porcină africană, nestudiată. Este o boală care practic aduce... Şi vă spun în premieră - am avut o discuţie cu regele Spaniei anul trecut - spunea regele Spaniei că a trebuit să treacă 29 de ani şi, până n-au eliminat animalele din gospodăriile populaţiei, nu au reuşit să scape de pesta porcină şi ştiţi ce producători de carne şi de produse din carne sunt spaniolii. Dar la noi este şi foarte complicat şi politic şi din toate punctele de vedere să interzici creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei. Nu cred că vom scăpa uşor de pesta porcină africană", a mai spus Paul Stănscu.