Premierul Ludovic Orban spune că nu a ajuns la o concluzie după discuțiile cu reprezentanții CSM care se opun eliminării pensiilor de serviciu. Premierul susține că va analiza cerințele magistraților privind stabilirea unei forme speciale de pensionare și va lua o decizie.

Sediul CSMFoto: Agerpres

"Nu există nicio concluzie. Am ascultat toate punctele de vedere exprimate de reprezentanții CSM, perspectiva constituțională, argumentele pentru stabilirea unei forme speciale de pensionare, urmează să analizăm și să luăm o decizie”, a spus Ludovic Orban, întrebat despre concluziile întâlnirii de joi cu conducerea CSM pe tema pensiilor de serviciu ale magistraților.

De asemenea, întrebat dacă a discutat cu ministrul Justiției despre propunerile pentru șefia parchetelor, în contextul în care unele asociații profesionale o contestă pe Gabriela Scutea, Ludovic Orban a declarat: "Nu am informații despre așa ceva, nu am fost implicat în procesul de selecție. Am încredere în echipa de la Ministerul Justiției care a evaluat candidații. Orice răspuns la critici nu îl pot da eu, puteti oricând cere un punct de vedere de la Ministerul Justiției".

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, în decembrie anul trecut, că jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale a stabilit "fără echivoc" că independenţa justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor.

"Pe fondul avansării procedurilor privind eliminarea pensiei de serviciu şi a potenţialelor demersuri care ar putea conduce la afectarea independenţei financiare a magistraţilor raportat la diminuarea remuneraţiei acestora, Consiliul Superior al Magistraturii arată că şi-a exprimat în mod ferm poziţia în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi puterea executivă a obligaţiei de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, dar şi a obligaţiei de a garanta acestora o remuneraţie adecvată", spunea CSM.

Legea privind eliminarea pensiilor speciale va intra la votul deputaților în 28 ianuarie, a anunțat luni președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil în 17 decembrie pentru abrogarea pensiilor speciale. Singurii care își mentin privilegiile sunt militarii și polițiștii. Magistrații își pierd pensiile de serviciu, deși au de partea lor o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora este neconstituțională.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, săptămâna trecută, convocarea adunărilor generale ale judecătorilor de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel, pentru a formula un punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor. De asemenea, CSM a hotărât convocarea adunărilor generale ale procurorilor din ţară, pentru acelaşi motiv. O parte dintre instanțele din țară, curți de apel și tribunale, au anunțat că suspendă activitatea pe perioadă nedeterminată, începând de miercuri.