Ministerul de Externe cere clarificări Ucrainei după declarațiile președintelui Zelenski privind Bucovina, "evidențiind necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei"

de MH     HotNews.ro
Joi, 23 ianuarie 2020, 16:43 Actualitate | Esenţial


MAE
Foto: Facebook
​Ministerul de Externe transmite că a cerut clarificări ambasadorului Ucrainei la București despre declarațiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a spus că "Bucovina de Nord a fost luată de români". Reprezentanții Ministerului de Externe se declară surprinși de aceste afirmații și subliniază "necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei".

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, la solicitarea HotNews.ro, că secretarul de stat Dan Neculăescu a avut joi, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, "care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune".

Potrivit MAE, partea română a reiterat importanța deosebită pe care o acordă asigurării drepturilor minorității române din Ucraina, în conformitate cu normele și standardele internaționale în materie, inclusiv cu luarea deplină în considerare a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția. "În acest cadru, a exprimat preocupare cu privire la efectele pe care adoptarea, la 16 ianuarie 2020, a noii Legi a educației secundare, le-ar putea avea asupra dreptului la educație în limba maternă a membrilor minorității române, precum și interesul părții române pentru intensificarea dialogului cu partea ucraineană, nu doar în cadrul Comisiei mixte bilaterale privind minoritățile naționale, dar și între autoritățile ucrainene și minoritatea română din Ucraina pentru a răspunde preocupărilor acestora".

"De asemenea, partea română a solicitat clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei", mai spune MAE.

"Bucovina de Nord a fost luată de români'', a afirmat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un discurs susținut de Ziua Unității Ucrainei, în care a lansat un apel la solidaritate către ucraineni.

 • ''Cu exact 101 de ani în urmă, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statalităţii ucrainene şi a luptei pentru eliberarea naţională. "Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trăit şi pentru care au murit au devenit realitate". Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anunţat reunificarea într-un stat unic, independent şi care a fost proclamat de liderii RPU (Republica Populară Ucraineană - n.r.) şi RPUO (Republica Populară a Ucrainei Occidentale - n.r.) pe 22 ianuarie 1919, în piaţa Sofia din Kiev.
 • În toate colţurile Ucrainei acest fapt a fost primit cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit exista şansa de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate, ea a fost irosită. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte.
 • Curând RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, majoritatea teritoriului Galiţiei a fost ocupat de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost luată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia.
 • Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? Ea ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar împreună suntem puternici'', a afirmat președintele Ucrainei.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5740 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  Ar trebui sa denuntam Tratatul cu Ucraina (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:15)

  D-or [utilizator]

  avind in vedere politica fortata de asimilare promovata de ucrainieni.
 • +8 (12 voturi)    
  Ar trebui sa denuntam Tratatul cu Ucraina (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:15)

  D-or [utilizator]

  avind in vedere politica fortata de asimilare promovata de ucrainieni.
 • +10 (14 voturi)    
  Bucovina era parte din Austro-Ungaria, (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:28)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  deci daca „romanii au luat-o”, in mod sigur asta nu a avut nicio legatura cu Ucraina.

  Actoras de doi bani, semidoct ca majoritatea celor din breasla lui. Hai sa ne jucam de-a presedintele...
 • +10 (14 voturi)    
  ucraineni (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:32)

  sile1 [utilizator]

  Astia sunt baietii aia pentru care plang unii ca le-au luat rusii Crimeea ( cu populatie in mare majoritate ruseasca)

  Am sa fiu mai clar si am sa spun ca atunci cand romanii din Bugeac,Bucovina si sudul Basarabiei o sa fie tratati corespunzator si in cele din urma teritoriile respective or sa revina la tara mama atunci o sa-mi fac si eu grija pentru ei.
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:33)

  [anonim]

 • +9 (11 voturi)    
  Veneticii ne zic nouă ocupanți! (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:41)

  clencix [utilizator]

  Granița de nord a Moldovei, cu prima capitală la Suceava, că încă nu era numită Bucovina în nordul Moldovei, era stabilită de secole pe Nistru, și se învecina cu Polonia, nu cu ucrainienii și nici măcar cu rușii, până în 1775, când a fost ocupata de austrieci. Bucovina a fost numită așa de austrieci până s-a destrămat Austro-Ungaria și a revenit la Moldova din regatul roman. Așa că ocuparea a fost sovietică după 1944, cu Ucraina direct beneficiară. Rutenii și huțulii, nume vechi ale ucrainienilor, au pătruns în Bucovina ca venetici, mai mult în vremea austriecilor, oamenii locului erau moldovenii.
  • +4 (4 voturi)    
   O scurta complectare din (Joi, 23 ianuarie 2020, 20:40)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_Lituaniei
   Istoria Lituaniei cunoaște o perioadă de apogeu în Evul Mediu, când Marele Ducat al Lituaniei se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră, fiind cel mai mare stat din Europa. În 1386, prin căsătoria regelui lituanian Jogaila cu prințesa Poloniei, Jadwiga, se formează imperiul Polonezo-Lituanian (Uniunea de la Krewo).
   La sfârșitul secolului al XVI-lea Uniunea Polono-Lituaniană era unul din cele mai mari state din Europa. Din acea perioadă datează strânsele relații politice și culturale cu Transilvania, datorate faptului că șef al statului a fost regele Ștefan Báthory, anterior principe al Transilvaniei. Diploma de înființare a Universității din Cluj a fost emisă la Vilnius în data de 12 mai 1581. Primul rector al Universității din Cluj a fost Jakub Wujek, anterior rector al Universității din Vilnius. Uniunea a dăinuit până în 1765.
   Pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când Uniunea Polono-Lituaniană este împărțită între Rusia, Prusia și Austria, Lituania dispare ca stat. Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, peste 90% din teritoriul lituanian este ocupat de Imperiul Țarist.
   • +1 (1 vot)    
    lituanieni, leși, polonezi, ucrainieni, huțuli (Vineri, 24 ianuarie 2020, 10:28)

    clencix [utilizator] i-a raspuns lui ty

    Aici ar fi niște precizări, în istoriile Moldovei, la nord, peste Nistru, erau "leșii", pe care acum îi luăm drept polonezi, dar ar putea fi confundați cu lituanienii, numiți în vechime "litve" sau chiar "lifte". Aceștia ar fi fost pătura conducătoare. Ucrainienii de azi ar fi fost rutenii (din rusini, rușii mici, din neamul originar "rus", spre deosebire de rușii de azi numiți moscoviți - legat de centrul imperiului ulterior), numele de Ucraina ar fi de "tara de margine" - "u krai" fata de acest imperiu. Huțulii ar avea o origine greu de stabilit, având obiceiuri asemănătoare cu ale românilor, ar fi chiar din vechii daci slavizați, fata de ceilalți romanizați, sau chiar din români slavizați.
    • +2 (2 voturi)    
     Pentru mine este interesant cea ce ai scris (Vineri, 24 ianuarie 2020, 16:34)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui clencix

     Multumesc.
     Am sa-ti povestesc o imtamplare de-a mea aflat inte-o excursie la Kiev. Am avut cateva ore program liber. Ni s-a spus ca putem merge la sala cutare, la ora cutare la un concert gratis pentru cei aflati atunci in excursie la Kiev. Sala foarte mare. Am ajuns cu doi colegi, unul etnic maghiar si altul etnic sarb. Fel de fel de oameni acolo: europeni, asiatici, americani, sud americani. Muzica de tot felul prezentata de o orchestra. La un moment dat prezentatorul ne-a spus ca urmeaza o melodie populara ucrainiana. Orchestra a cantat Ciocarlia noastra. A fost singura melodie bisata din intreg programul. Este o amintire draga mie pe care o povestesc rar.
 • +8 (10 voturi)    
  f bine (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:45)

  traiang [utilizator]

  Da bine ca a rectionat macar MAE astept si Presedentia altfel esti calcat pe cap si te intrebi de ce nu se stie de tine
  • +1 (1 vot)    
   Johannis urmărește cu îngrijorare situația (Joi, 23 ianuarie 2020, 20:19)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui traiang

   Și va oferi un răspuns, sau nu, în funcție de cum aceasta evoluează pe termen lung.
 • +5 (9 voturi)    
  Poate domnul Aurescu (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:49)

  dany2021 [utilizator]

  Raspunde cu subiect si predicat ca si altadata.
  Nu de alta dar domnul Zelenski scuipa exact pe cine nu trebuie. E greu de crezut ca presedintele Ukrainei nu stie ce ajutor a primit de la noi in conflictul recent din Donbass.
 • +7 (7 voturi)    
  Ucraina deține teritorii daruite de sovietici! (Joi, 23 ianuarie 2020, 19:49)

  Entiu [utilizator]

  Nu treceti usor peste aceste adevaruri:
  In mod arbitrar, Ucraina deține următoarele teritorii românești: patru cincimi din Maramureșul istoric (ținuturile Apsei de Sus si de Jos, Barjavei, Izvoarele Tisei), nordul Bucovinei istorice, Bugeacul (Ismail, Cetatea Alba), Insula Șerpilor, cu toate dăruite lor de foștii sovietici.

  Timp ce câțiva ani RO si-a cerut dreptatea la Haga, iar acum ucrainienii sunt foarte suparăți pe Romania pentru pierderea platformei continentale;
  Una din problemele principale ce sta în calea reunirii celor doua state românești este tocmai Ucraina, ce manifesta o opoziție mai mare chiar decât Rusia.
  Ucraina vede în aceasta reunire eventuale pretenții teritoriale ale Romaniei asupra teritoriului ucrainean;
  Prima măsura luata de "europeniștii ucraineni" a fost aceea de a interzice limbile regionale, inclusiv limba româna!
 • +1 (1 vot)    
  Istoria Bucovinei din punct de vedere etnic (Vineri, 24 ianuarie 2020, 2:47)

  Kepler [utilizator]

  1774 -- 100% romani din Principatul Moldovei.
  1919 -- 33% romani si 40% ucraineni (in sudul Bucovinei, romanii preponderenti, in nord, ucrainenii si hutulii preponderenti), restul -- alte etnii.
  Aceasta situatie a fost generata de politica de favorizare a imigrarii ucrainene practicata de Imperiul Austro-Ungar.

  Cit despre micutul tinut al Hertei, acesta a apartinut Romaniei de la bun inceput, dar in 1940-1941 si 1945-1991 a fost in URSS (RSS Ucraina) si din 1991 este in Ucraina.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by