​Ministerul de Externe transmite că a cerut clarificări ambasadorului Ucrainei la București despre declarațiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a spus că "Bucovina de Nord a fost luată de români". Reprezentanții Ministerului de Externe se declară surprinși de aceste afirmații și subliniază "necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei".

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, la solicitarea HotNews.ro, că secretarul de stat Dan Neculăescu a avut joi, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, "care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune".

Potrivit MAE, partea română a reiterat importanța deosebită pe care o acordă asigurării drepturilor minorității române din Ucraina, în conformitate cu normele și standardele internaționale în materie, inclusiv cu luarea deplină în considerare a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția. "În acest cadru, a exprimat preocupare cu privire la efectele pe care adoptarea, la 16 ianuarie 2020, a noii Legi a educației secundare, le-ar putea avea asupra dreptului la educație în limba maternă a membrilor minorității române, precum și interesul părții române pentru intensificarea dialogului cu partea ucraineană, nu doar în cadrul Comisiei mixte bilaterale privind minoritățile naționale, dar și între autoritățile ucrainene și minoritatea română din Ucraina pentru a răspunde preocupărilor acestora".

"De asemenea, partea română a solicitat clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei", mai spune MAE.

"Bucovina de Nord a fost luată de români'', a afirmat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un discurs susținut de Ziua Unității Ucrainei, în care a lansat un apel la solidaritate către ucraineni.

Discursul președintelui Ucrainei a fost postat pe site-ul Președinției de la Kiev, într-o versiune în limba engleză.

  • ''Cu exact 101 de ani în urmă, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statalităţii ucrainene şi a luptei pentru eliberarea naţională. "Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trăit şi pentru care au murit au devenit realitate". Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anunţat reunificarea într-un stat unic, independent şi care a fost proclamat de liderii RPU (Republica Populară Ucraineană - n.r.) şi RPUO (Republica Populară a Ucrainei Occidentale - n.r.) pe 22 ianuarie 1919, în piaţa Sofia din Kiev.
  • În toate colţurile Ucrainei acest fapt a fost primit cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit exista şansa de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate, ea a fost irosită. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte.
  • Curând RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, majoritatea teritoriului Galiţiei a fost ocupat de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost luată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia.
  • Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? Ea ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar împreună suntem puternici'', a afirmat președintele Ucrainei.