Prevederea care interzice votul într-o localitate pentru persoanele care și-au stabilit reședința acolo mai devreme de trei luni ar putea fi modificată, în sensul reducerii acestei perioade la două luni, dar guvernul nu va renunța la impunerea unui termen minim.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Putem discuta asupra perioadei, să nu fie de 90 de zile, să fie de 60 de zile” dar „nu putem accepta să se facă pe bandă rulantă mii și mii de vize care să afecteze procesul electoral”, a declarat joi premierul Ludovic Orban.

Acesta a citat din nou o analiză făcută pe 200 de localităţi, iar la alegerile din 2016 s-au eliberat 20.000 de vize de flotant, în timp ce în anii următori, când nu erau alegeri, s-au eliberat între 1.300 - maxim 2.000 de vize.

„Sistemul actual favorizează o formă mascată de turism electoral ca să voteze cu primarul în funcție”, a spus Ludovic Orban.

Guvernul Orban a introdus în proiectul privind alegerea primarilor în două tururi un articol care prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni, măsura fiind luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”. Această prevedere este contestată de USR-PLUS, dar și de Expert Forum.

Alianţa USR-PLUS a transmis că susţine modificarea legislaţiei pentru introducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dar se opune restricţionării dreptului de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor. Reprezentanţii alianţei susţin că fenomenul "turismului electoral" nu poate justifica o astfel de restricţie, în condiţiile în care sistemul electronic exclude posibilitatea votului multiplu.

Și Expert Forum consideră că prevederea referitoare la participarea la vot a alegătorilor care îşi stabilesc reşedinţa într-o localitate nouă cu mai puţin de 90 de zile înainte de data alegerilor locale din iunie 2020 trebuie eliminată pentru a nu complica procesul de votare pentru alegătorii care îşi schimbă reşedinţa.