Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT, fiind suspectat că a coordonat o grupare suspectată de spălare de bani și evaziune fiscală de 6,87 de milioane de euro. Membrii grupării sunt acuzați de procurori că transferau sume mari de bani din conturile firmelor deținute de ei către firme "fantomă", apoi virau banii în conturile unor entități financiare din Hong Kong.

spalare de baniFoto: DIICOT

Potrivit DIICOT, bărbatul a fost reținut joi, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani în formă continuată.

Anchetatorii spun că în perioada ianuarie 2012 - august 2014, bărbatul, folosindu-se de o identitate falsă, a constituit, împreună cu alți doi membri ai familiei sale, un grup infracțional care a acționat sistematic în scopul creării unui circuit de tranzacționare cu caracter evazionist, prejudiciind bugetul de stat prin neplata taxelor și impozitelor aferente operațiunilor comerciale desfășurate.

Astfel, prin intermediul mai multor societăți de tip fantomă, membrii grupării au creat circuite financiare fictive în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienței, a circulației ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate, cunoscând că acestea provin din evaziune fiscală.

În scopul creării unei aparențe de legalitate a operațiunilor înregistrate în evidențele contabile, precum și pentru ascunderea sursei impozabile, membrii grupării transferau sume mari de bani din conturile firmelor deținute de aceștia, către firmele de tip fantomă, urmate de virarea banilor în conturile unor entități financiare din Hong Kong.

În urma cercetărilor s-a stabilit că gruparea infracțională a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 6.870.000 euro.

Bărbatul reținut urmează să fie dus la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.