Statele membre ale Uniunii Europene nu au raportat până acum cazuri de infecție cu coronavirus, noul virus gripal provenind din China, care a făcut 17 victime, anunță Comisia Europeană. Instituția mai spune că este pregătită să sprijine statele membre să ia măsuri adecvate și coordonate.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Comisia urmărește îndeaproape situația în evoluție și continuă să coordoneze toate măsurile de răspuns necesare la nivelul UE. Comisarul Stella Kyriakides a discutat ieri dimineață situația provocată de coronavirus cu directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, precum și cu miniștrii Sănătății din Italia și Franța. Comisia a convocat ieri o a doua ședință a Comitetului pentru securitatea sănătății pentru a discuta actualizările privind evaluarea riscurilor și implicațiile potențiale pentru UE", a transmis joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, Comisia este pregătită să își intensifice eforturile și să sprijine statele membre pentru a asigura coordonarea răspunsurilor și pentru măsuri de control adecvate, dacă acest lucru este necesar.

"Până în prezent, statele membre ale UE nu au raportat cazuri. Comisia și statele membre așteaptă evaluarea OMS în urma celei de-a doua reuniuni așteptate astăzi", a adăugat sursa citată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a reuşit miercuri să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan (China), cu peste 440 de îmbolnăviri şi 17 decese, trebuie sau nu declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională, aşa că a decis să continue şi joi şedinţa comitetului său de urgenţă pentru a lua o decizie.

Al treilea oraș din China, Ezhou, a intrat în carantină joi ca urmare a epidemiei declanșate de coronavirus, după Huanggang și Wuhan, unde a izbucnit focarul, transmit Reuters și Guardian. Autoritățile au decis suspendarea transportului public, cinematografele, teatrele și cafenelele au fost închise.

CITEȘTE ȘI:Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor exista cazuri în România, bolnavii pot fi tratați în țară