“Părea că nu vom trece niciodată linia de finiș a Brexitului, dar am reușit”, a transmis premierul britanic Boris Johnson, după ce Parlamentul de la Londra a adoptat miercuri seara Acordul Brexit, dând astfel undă verde ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană săptămâna viitoare, la 31 ianuarie.

Boris JohnsonFoto: Captura video

Legislația trebuie să fie promulgată de Regina Elizabeth a II-a, dar și de Parlamentul European care încă nu a votat acordul.

Parlamentarii britanici au adoptat legislația după ce Camera Lorzilor a renunțat la orice tentativă de amendare a acordului, scrie Euronews.

Promulgarea de către regină este o pură formalitate, astfel încât votul parlamentului este pasul decisiv în ceea ce privește divorțul de UE.

De altfel, adoptarea acordului nu mai constituia o problemă după victoria detașată a conservatorilor lui Boris Johnson în alegerile din decembrie. Cu toate astea, momentul este unul privit ca unul cu mare încărcătură simbolică, având în vedere lupta îndelungată dusă de fostul premier Theresa May care a încercat, fără succes, să obțină aprobarea acordului în interminabile dezbateri ce au paralizat scena politică britanică de anul trecut.

De asemenea, lipsit de o majoritate, succesorul ei Boris Johnson s-a confruntat cu aceleași obstacole în Camera Comunelor, fiind nevoit în cele din urmă să declanșeze alegeri parlamentare anticipate pentru a depăși blocajul.

Parlamentul European ar urma să ratifice acordul săptămâna viitoare, pe 29 ianuarie.

O perioadă de tranziție va urma după intrarea în vigoare a acordului, păstrând înțelegerile în mare parte la fel până la sfârșitul lui 2020. În această perioadă, UE și Marea Britanie vor demara negocieri privind relația bilaterală viitoare, atât referitoare la comerț cât și la securitate.