Teodor Meleșcanu, în cazul căruia Curtea Constituțională a decis miercuri că a fost ales ilegal la conducerea Senatului, are o pensie de aproape 9.000 de lei pe lună, la care se adaugă un salariu lunar de 14.000 de lei de la Senat, potrivit deputatului USR Claudiu Năsui.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

Deputatul USR vorbește, pe Facebook, despre personaje din politică "de care se pare că pur și simplu nu putem scăpa", spunând că Teodor Meleșcanu este unul dintre acești oameni care "căpușează statul de mai bine de 50 de ani".

"S-a dus unde i s-a oferit un loc cald. De la PDSR, strămoșul actualei ciume roșii, a încercat PD + PNL sub forma Alianței DA, ca apoi să se reorienteze spre PNL și, mai apoi, la ALDE. Ce au avut toate aceste partide în comun? Un loc cald pe bani buni pentru un cunoscut al sistemului. Nu doar această traiectorie îl face special pe domnul Meleșcanu, ci și pensia de aproape 9.000 de lei pe care o încasează lunar, asta pe lângă salariul de la Senat de 14.000 de lei pe care CCR a hotărât ieri că îl încasează ilegal", scrie deputatul USR.

El spune că "acest tip de personaje ar trebui să aibă o dată de expirare în politică mult mai scurtă de 50 de ani, iar acum este momentul să ne asigurăm că astfel de povești vor fi doar istorie, și nu regula unei alte generații de sacrificiu".

Ultima declarație de avere publicată de Teodor Meleșcanu este din iunie 2019, pentru anul fiscal anterior, când era ministru de Externe. În declarația de avere, Meleșcanu menționează o pensie anuală de la MAE de 107.232 de lei și un venit anual, ca ministru, de 151.711 de lei, la care se adaugă peste 53.300 de lei de la SNSPA, unde este profesor, și de la Universitatea Hyperion.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, stabilind că este neconstituţională.

Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a declarat miercuri, pentru HotNews.ro, că așteaptă să vadă decizia oficială și motivarea Curții Constituționale. Meleșcanu a mai spus că se va conforma hotărârii luate de judecătorii CCR și că, cel mai probabil, va demisiona.

Ulterior, Meleșcanu a susținut o conferință de presă în care a precizat că, până la publicarea în Monitorul Oficial, ”îmi asum în continuare prerogativele” de președinte al Senatului, urmând ca apoi să aibă loc consultările politice necesare pentru a găsi ”cea mai bună soluție”.

Meleșcanu a insistat că, având în vedere că decizia CCR este o premieră, așteaptă considerentele Curții, însă, odată publicată în MO, decizia devine obligatorie. El a insistat că nu are ”ambiții personale” și că singura lui preocupare ar fi să asigure buna desfășurare a activității parlamentare.

Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului în septembrie 2019, la propunerea PSD, iar ca urmare a acestei decizii el a fost exclus din ALDE.