Procesul privind punerea sub acuzare a președintelui american, care a început miercuri în Senat, a ajuns în faza negocierilor pe tema audierii unor martori cheie. Astfel, democrații au respins cererea republicanilor de a-l audia pe fostul vicepreședinte Joe Biden, la schimb cu mărturia fostului consilier al lui Donald Trump pe probleme de securitate John Bolton, cerută de democrați.

Trump în MichiganFoto: Captura YouTube

Democrații au respins ”schimbul de martori” cu republicanii în cadrul procesului de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump care este acuzat de abuz de putere și obstrucționarea justiției în scandalul Ucraina.

Președintele este acuzat că a șantajat Kievul cu fonduri de asistență destinate armate în schimbul declanșării unei anchete de corupție împotriva fostului vicepreședinte american Joe Biden, posibil contracandidat al lui Trump în alegerile prezidențiale din acest an, și a fiului său, Hunter, care are afaceri în Ucraina.

În timp ce republicanii au blocat audierea fostului consilier pe probleme de securitate John Bolton, democrații au refuzat orice negociere privind prezența lui Biden la proces, scrie BBC News.

Democrații au la dispoziție trei zile pentru a-și construi și prezenta cazul, potrivit regulamentului procesului, adoptat în prima zi a procedurii. După această etapă, echipa de avocați a președintelui Trump are la dispoziție alte trei zile pentru apărare.

Președintele Trump nu va veni la proces, deși a glumit pe această temă chiar joi. Prezent la Forumul economic de la Davos, Trump a comentat că oficialii administrației sale nu pot veni la audieri pentru că asta ar prezenta riscuri la adresa securității. În schimb, el a spus că i-ar plăcea să vină și să se așeze în primul rând, pentru a se uita fix la ”fețele corupte” ale democraților.

Nici Biden nu este foarte receptiv. Prezent în turneul electoral pentru desemnarea candidatului la președinție al democraților, în Osage, Iowa, el a exlcus posibilitatea de a fi parte a unui ”târg” privind martorii. ”Nu avem de gând să transformăm totul într-o farsă sau un teatru politic”, a declarat Biden.