Liviu Dragnea - condamnat la trei ani și jumătate de închisoare și încarcerat la Penitenciarul Rahova - a primit o nouă decizie defavorabilă în instanță, de acestă dată din partea Curții de Apel București. Aceasta i-a respins solicitarea ca Inspecția Judiciară să o cerceteze pe procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum.

Liviu Dragnea, la ICCJ (foto arhiva)Foto: Agerpres

Curtea de Apel București a respins, miercuri, ca inadmisibilă solicitarea fostului lider al PSD: "Admite excepţia inadmisibilităţii. Respinge contestaţia ca inadmisibilă".

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Fostul lider al PSD a acuzat-o pe Alexandra Lăncrănjan că l-a anchetat pentru abuz în serviciu deşi fapta ar fi fost prescrisă şi că ar fi furnizat presei documente din dosar. El a făcut plângere împotriva magistratului, dar Inspecţia Judiciară a stabilit că nu există indicii privind săvârșirea unei abateri disciplinare, astfel că dosarul a fost clasat. Nemulțumit de rezoluție, Dragnea a deschis proces la Curtea de Apel București împotriva Direcției de Inspecție pentru procurori din cadrul Inspecției Judiciare.

Curtea de Apel București amânase de mai multe ori pronunțarea în acest caz.

În septembrie 2018, Centrul de Investigaţii Media a scris că Liviu Dragnea a cerut Inspecției Judiciare să verifice toate cele trei dosare în care a fost sau este urmărit penal, afirmând că în fiecare dintre ele procurorii au folosit protocolul încheiat între Parchetul General și SRI în 2009. În sesizarea înregistrată în 23 august 2018, Dragnea cerea inspecției judiciare să verifice "aspectele” pe care le-a sesizat și să dispună "măsurile legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate”. La fiecare din cele trei dosare, Liviu Dragnea a indicat şi procurorii care le-au instrumentat.

Liviu Dragnea este încarcerat la Penitenciarul Rahova din 27 mai, când a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. Fostul lider al PSD mai are o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare, primită în aprilie 2016 în dosarul Referendumului.

De asemenea, Dragnea este urmărit penal în dosarul Tel Drum. DNA a anunțat în noiembrie 2017 că a început urmărirea penală împotriva lui Dragnea și a șefilor de la Tel Drum pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privința acordării de contracte pentru reabilitarea de drumuri județene cu fonduri europene.

DNA preciza că dosarul s-a constituit în urma unei sesizări a OLAF. Procurorii spun că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea ar fi înființat în 2001 un grup infracțional organizat "care acționează și în prezent", format din funcționari ai instituțiilor din administrația publică și oameni de afaceri. DNA menționa că acest grup infracțional organizat ar fi furnizat fonduri pentru PSD, prin donații ale membrilor.