Lia Savonea a pierdut la CCR în conflictul cu Birchall. Fostul ministru îi cere demisia: Am reușit să îi împiedic jocul mârșav

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 22 ianuarie 2020, 16:47 Actualitate | Esenţial


Ana Birchall
Foto: Facebook/ Ana Birchall
Judecătorii Curții Constituționale au decis, miercuri, că nu a existat un conflict juridic de natură constituțională între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Ministerul Justiției, în perioada în care ministru era Ana Birchall. Aceasta a fost reclamată la CCR de către fostul președinte al CSM Lia Savonea, care a acuzat-o de ingerință gravă în activitatea de urmărire penală desfășurată de procurori, acte de subminare a independenței justiției și de blocarea activității CSM. Ana Birchall a reacționat după decizia CCR spunând că Savonea ar trebui să demisioneze urgent din CSM.

După mai multe amânări, CCR a decis miercuri că nu a existat niciun conflict juridic în acest caz.

Decizia CCR:
 • 1. A constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între ministrul justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, generat de conduita ministrului justiţiei, Ana Birchall, în raport cu activitatea Ministerului Public, constând în ingerinţa în activitatea de urmărire penală desfăşurată de Ministerul Public şi în contestarea autorităţii dispoziţiilor art.881-11 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară.
 • 2. A constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între ministrul justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, generat de o presupusă negociere de către ministrul justiţiei a unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin şi de modul în care ministrul justiţiei a înţeles să translateze în spaţiul public unele probleme legate de participarea sa la şedinţele plenului Consiliului, în calitate de membru de drept.
 • 3. A constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, generat de modul de soluţionare a sesizărilor Consiliului Superior al Magistraturii adresate Ministerului Justiţiei cu privire la necesitatea iniţierii sau modificării unor acte normative şi de modul de poziţionare a Ministerului Justiţiei faţă de situaţia juridică a sediului Consiliului.
Ana Birchall îi cere demisia: Am reușit să îi împiedic jocul mârșav

Ana Birchall a reacționat după decizia CCR spunând că Savonea ar trebui să demisioneze urgent din CSM.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Birchall afirmă că motivele invocate în cererea formulată la CCR de fostul preşedinte al CSM Lia Savonea nu au fost susținute de elemente de fapt și de drept, cererea fiind în mod evident șicanatorie și abuzivă. Birchall susține că prin această plângere la CCR Lia Savonea a încercat transformarea unor animozități personale față de ea în argumente prin care să-și susțină această plângere formulată abuziv.

"Așa-zisul conflict inventat de doamna Savonea a fost cauzat de faptul că nu i-am tolerat derapajele. Pentru că m-am opus propunerilor și deciziilor pe care le-am considerat și le consider toxice pentru sistemul judiciar și bunul mers al Justiției, doamna Savonea a transformat frustrările personale la rang de conflict imaginat, hărțuind practic ministrul Justiției. În lumina deciziei CCR de azi, Lia Savonea ar trebui să demisioneze din CSM în regim de urgență. Sper că o va face, pentru a da astfel și un semn de revenire pe un făgaș normal, credibil, al CSM care trebuie să reprezinte, așa cum se statuează și în Constituție, un garant al independenței Justiției", spune fostul ministru al Justiției.

Ea mai spune că a reușit să îi împiedice "jocul mârșav" și că speră că Lia Savonea "va avea decența să demisioneze" din CSM.

Ana Birchall s-a aflat în conflict deschis cu președintele CSM, Lia Savonea, în special pe tema Secției speciale, după ce Savonea a încercat de opt ori, fără succes, să o numească pe Adina Florea la șefia secției.

În 8 octombrie, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea a anunțat sesizarea CCR în cazul ministrului Justiției. Ea a făcut acest anunț după ce convocase pentru a șaptea oară o ședință de plen în încercarea de numire a procurorului Adina Florea la conducerea Secției de anchetare a magistraților, fără însă să existe cvorum ca urmare a absenței procurorilor. Întrebată despre sesizarea către CCR, Ana Birchall spunea că va reacționa "legal și constituțional”.

În 16 octombrie, Lia Savonea a transmis Curții Constituționale cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul Justiţiei, Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiţiei, şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ana Birchall era acuzată de:
 • 1. Ingerință gravă în activitatea de urmărire penală desfășurată de procurori
 • 2. Acte de subminare a independenței justiției din România prin negocierea unei "foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepția că problemele justiției din România nu sunt gestionate de organismele constituționale abilitate ci de anumiți factori externi
 • 3. Acțiuni repetate de decredibilizare și blocare a activității Consiliului Superior al Magistraturii, autoritate de rang constituțional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România.
La punctul 1, ministrului Justiției i se imputa că în ancheta penală din cazul Caracal a comunicat familiei unei victime informații referitoare la conţinutul unor probe administrate în acest dosar. Mai exact, Lia Savonea îi reproșează Anei Birchall că în 2 august a contactat telefonic familia Alexandrei Măceşanu, comunicându-i că rezultatele testelor genetice atestă că rămaşiţele şi cenuşa găsite în casa lui Gheorghe Dincă indică ADN-ul tinerei.

La punctul 2, Lia Savonea invoca conferința de presă din 5 septembrie de la București în care ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a declarat că procurorul general american, William Barr, a invitat-o pe Birchall la Washington să continue să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs (roadmap) privind statul de drept în România.

La cel de al treilea punct - "acțiuni repetate de decredibilizare și blocare a activității Consiliului Superior al Magistraturii" -, Ana Birchall era acuzată că a respins "fără o justificare rezonabilă" sau nu a analizat sesizările CSM privind necesitatea inițierii sau modificării unor acte normative. Lia Savonea îi impută Anei Birchall și "totala neimplicare în contextul promovării unor acte normative de natură a afecta stabilitatea financiară a magistraţilor, cu efecte asupra independenţei acestora”. Secția specială - temă care a declanșat disputa Savonea-Birchall - este invocată de șefa CSM și în sesizarea către CCR, Lia Savonea menționând criticile Anei Birchall și acuzând-o pe aceasta de susțineri false.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11962 vizualizari

 • +23 (23 voturi)    
  Si asa, picatura cu picatura, (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:17)

  achvp [utilizator]

  dupa cele 3 decizii de azi, incepe "onor" CCR-ul sa revina din stratosfera, ajungand aproape cu picioarele pe pamant.
  Inca putin, hai ca puteti!
 • -22 (24 voturi)    
  Ce jocuri a facut si mai face Ana Birchall?? (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:19)

  Maia1 [utilizator]

  Acum in ce partid este?
  • +13 (15 voturi)    
   Zic PSD-isti ca nu mai au nevoie de prosti in (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 18:42)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Maia1

   functii de conducere. Uite Birchall ar fi o solutie pentru presedintia acestui amarat de partid.
  • +3 (3 voturi)    
   aiurea (Joi, 23 ianuarie 2020, 11:54)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Maia1

   Aiurezi... Mai bine vezi ca tovarasa Savonea "tine cu ursul"...
 • +23 (25 voturi)    
  corect (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:22)

  sile1 [utilizator]

  Ar fi foarte bine ca individa numita Lia Savonea sa-si dea demisia !
 • +13 (13 voturi)    
  Corect .. (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:35)

  sareta [utilizator]

  Dar jocul murdar nu-l juca singurica .Sa demisioneze si cel(cea ) cu care juca murdar !Felicitari CCR ,poate se da pe brazda .
 • +20 (20 voturi)    
  Savonea trebuie lovita altundeva (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:57)

  Sparafucile [utilizator]

  Unde? La pensia speciala si la diurna pentru " naveta" .

  Dar daca cineva ar incerca s-o loveasca miseleste, pe la spate, cu un sut violent aplicat in fese ne-am cutremura de indignare. Apoi am da uitarii episodul ca doara, crestini suntem.
  • +6 (6 voturi)    
   Venit minim garantat. (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 18:27)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   pentru TOTI MAGISTRATI gasiti cu probleme . Sa zica mersi ca nu avem ANAF-ul de la americani .............
 • +13 (13 voturi)    
  Revenire la realitate (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 18:06)

  Mircea11 [utilizator]

  Oare isi revine CCR-ul ?
  Sper.
  Savonea, ai putintica onoare !
  Da-ti demisia !
 • +4 (6 voturi)    
  Cineva sa-i dea un job (Joi, 23 ianuarie 2020, 7:14)

  John M. [utilizator]

  serios acestei doamne care, satula de mizeriile din PSD, s-a convertit la democratie si justirie. D-na Birchall ar merita.
  • -4 (6 voturi)    
   Da, cam asa procedeaza fosta opozitie, (Joi, 23 ianuarie 2020, 9:20)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   toti cei ejectati din PSD sunt spalati, uscati si expusi ca insi onorabili, gata sa ocupe functii si speze bine remunerate, mi-e scarba!
   • +1 (1 vot)    
    Ai dreptate in tot ce zici (Joi, 23 ianuarie 2020, 12:55)

    dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Dar ca sa fim sinceri Bircal era mai buna decat cei din fata ei, i-a adus pe mazare si alti infractori fugiti si daca o luam pe cea dreata cred ca este mai buna decat actulul ministru al justitie care o cam da dupa colt nu o spune pe cea dreapta.
    In privinta .
  • -1 (1 vot)    
   Ai dreptate (Joi, 23 ianuarie 2020, 13:16)

   dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Desi nu o prea o placeam pe doamna Birchall era cam obraznica totusi zic ca era mai buna decat actualul ministru la care in CV-ul lui nu prea am gasit cu ce sa -l fac remarcat deci un tip alunecos nu direct. Si era mai bine si pentru a-si intari pnl majoritatea aducand cu ea cateva voturi.Dar asta face parte din buna stapanire a negocierii , mai ales ca acum Orban si ai lui numesc consilieri pe fostii securisti si oameni ai desteptei dancila borfasului dragnea , ca si tipa consiliera pe la sanatate si alte n consilii pe care nu stiu cine o sustine ,deci birchall ar fi un rau mai mic in comparatie cu oprtunistii respectivi.
   Unii din comentatori vor sarii pe mine ce iar cu psd,adevarat dar domna in cauza este mic copil pe langa "alta intrebare",tudorel( "azorel") de la Iasi si cel mai recent exemplu cazangiu care parca are prune in gura. Si nu pot sa inchei pana nu spun parerea despre marea savonea numita tot de psd, jos cu securista asta si cu melescanu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by