UPDATE Judecătorii care i-au achitat pe torționarii lui Gheorghe Ursu au preluat în motivare sentința magistratului care, în 2013, blocase ancheta pe motiv că disidentul ar fi fost, de fapt, „un privilegiat al regimului”

de D.D.     HotNews.ro
Miercuri, 22 ianuarie 2020, 16:35 Actualitate | Esenţial


Gheorghe Ursu
Foto: Andrei Ursu/observatorcultural
Judecătorii de la Curtea de Apel București preiau în motivarea de achitare a celor doi ofițeri judecați pentru moartea lui Gheorghe Ursu o parte din sentința pronunțată în 2013 de Tribunalul Militar București în care se preciza că e „dificil de considerat” că victima a fost cu adevărat „disident politic”, în condițiile în care a făcut concedii în străinătate, vizitând toată Europa, în timpul comunismului.

Este vorba despre sentința colonelului Gabriel Gunescu, judecătorul Tribunalului Militar Bucureşti care a respins în octombrie 2013 solicitarea fiului disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, de a desfiinţa decizia procurorilor de a nu-l ancheta pe maiorul de Securitate Marin Pârvulescu, cel care a coordonat anchetarea disidentului înainte de moartea acestuia în 1985.

„Este totuși dificil de considerat că victima a fost un adevărat „disident politic”. Într-adevăr este de notorietate că în regimul comunist orice părăsire a țării era o adevărată raritate, fiind făcută numai de anumiți cetățeni și sub un control strict, raportând la organele de securitate orice mișcare, etc. De asemenea, este de notorietate la ce presiuni erau supuși cei care urmau să părăsească definitiv țara, precum și rudele acestora, pe de altă parte, celor plecați ilegal, li se confiscau proprietățile, cei care plecau legal, erau obligați să „vândă" statului comunist la o valoare arbitrară stabilită de acesta, toate proprietățile deținute, iar dacă le înstrăinaseră, erau obligați să le răscumpere și să le vândă statului comunist la valoarea precizată mai sus”, se arăta în motivarea lui Gunescu, citată acum de judecătorii Curții de Apel București (CAB), în motivarea deciziei de achitare a ofițerilor Marian Pârvulescu și Vasile Hodiș, acuzați de procurorii militari de infracțiuni contra umanității comise în 1985, atunci când l-au bătut pe Gheorghe Ursu, până ce acesta a rămas fără suflare.

Un alt fragment preluat este cel referitor la faptul că opoziția lui Ursu față de regimul comunist a fost „nesemnificativă”, acesta fiind de fapt „un privilegiat” al regimului.

„Rudele de gradul I ale acestor persoane erau, ca regulă generală, date afară din serviciu, fiind astfel obligate să presteze munci necalificate pentru a-și câștiga mijloacele de existență. În aceste condiții însă, victima, care avea un fiu stabilit legal și definitiv în S.U.A., nu numai că nu a fost dată afară din serviciu, dar a și făcut toate concediile numai în străinătate, neexistând, practic, țară din Europa nevizitată de acesta, ceea ce este într-o evidentă contradicție cu situațiile descrise mai sus, valabile pentru toți românii de rând. Față de aceste împrejurări, faptele persoanelor care au contribuit la uciderea victimei nu pot fi tratate decât individual (particular), neexistând o intenție sistematică a autorităților la acea dată de aplicare a acestor tratamente, cu atât mai mult cu cât, după cum s-a arătat, „opoziția" victimei față de regimul comunist a fost nesemnificativă, venind și din partea unei persoane care anterior, pentru o lungă perioadă de timp, a fost privilegiată de acest regim”, se arata în motivarea instanței de judecată.

Curtea de apel București a decis în octombrie 2019 achitarea foștilor ofițeri de securitate Vasile Hodiş și Marin Pârvulescu.

Gheorghe Ursu a fost victima Securității la jumătatea anilor 80, după ce a trimis scrisori către Europa Liberă. În plus, el avea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste. Sentința de la CAB nu este definitivă, iar judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor da verdictul final.

Notă: În varianta inițială a textului citatele fuseseră atribuite de Agenția de presă Mediafax judecătorilor Curtii de Apel. În fapt, aceștia le-au preluat dintr-o sentintă anterioară.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8575 vizualizari

 • +18 (28 voturi)    
  cum adica privilegiat al regimului (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 16:39)

  ..13 [utilizator]

  Dar moare in inchisoare????

  ce mama lui stefan cel mare este acest privilegiu - sa te omoare 2 securisti???

  Zau ca le doresc celor care au judecat acest caz sa aiba si ei parte de asemenea privilegii, in toata spendoarea lor!

  Mizeriile continua in justitie!
  • +10 (12 voturi)    
   faina motivare (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:05)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Deci poti tortura si omora pe cineva in inchisoare, daca nu e disident. Daca e disident nu e voie.
   • +2 (4 voturi)    
    Tortionarii au pensii foarte mari (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 19:59)

    alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

    ca sa poata plati spaga judecatorilor.

    Se vede clar si din galaxii indepartate.
   • -1 (1 vot)    
    vezi ce fac americanii... (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:33)

    mbananna [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

    ce fac cei din tara democratiei , unde oricine poate ajunge presedinte ...le da de le suna apa-n cap !
  • +5 (7 voturi)    
   Romania te iubesc! (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 18:28)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Vai ce sistem de justitie!
   Ma intreb ce au judecat nesimtitii ...faptul ca a fost torturat si a murit in inchisoare...sau faptul ca omul a calatorit in strainatate si deci nu era dizident si astfel putea fi torturat si omorat...?!

   CSM nu ar trebui sa faca ceva?!
   • -1 (1 vot)    
    stai ca vine codrutza... (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:34)

    mbananna [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

    sa vezi instructie cu csm-ul , ca nu l-a arestat si pe fiisu...
  • -3 (9 voturi)    
   Cu alte cuvinte: (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 18:54)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Se pare ca Ursu a fost un Colaborator al Securitatii (ca Basescu).
   Dar avea un Jurnal in care scria tot felul de Abuzuri ale Comunistilor. Si stia de unde. Era un om bine informat fata de alti cetateni.
   Din ce am auzit, Ursu a facut prostia sa duca jurnalul la Serviciu, iar alt Turnator al Securitatii l-a observat si la predat Securitatii.
   Securistii apoi s-au razbunat pe Ursu omarandu-l in bataie. Ca mafiotii intre ei.
   Securitatea nu mai avea apoi nici un interes sa mai mentina un Dosar al lui Ursu, asa ca Dosarul a fost probabil distrus dupa uciderea lui Ursu.
   ,,Dosarul lui Ursu" era, de altfel, o Dezonoare pentru Securitate pentru ca se dovedea ca Securitatea a avut Incredere intr-un ,,Tradator al Securitati".
   De aia nu s-a gasit nici un Dosar de Turnator al lui Ursu.
   Si lui Basescu i-a fost fost distrus Dosarul, chiar de Securitate, dar au fost gasite alte Documete in Dosarele altora, si asa Basescu a fost prins.
   • +2 (4 voturi)    
    Rahan5 (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 19:15)

    spirache [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Deci nimic nu este intotdeauna alb sau negru, asa ni se baga de media pe gat. Evident, Gh Ursu si familia aveau avantaje pentru aduceau servicii.Depinde cu ce lupa privesti, Ce era ieri un tradator, azi poate fi un martir.
   • +2 (6 voturi)    
    Ce importanta are ce spui? Bati campii... (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 20:01)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Omul a fost torturat si a si murit din cauza asta. Asta se judeca aici. Indiferent daca a fost sau nu colaborator, judecata e aiurea. Ca sa nu mai spun ca nu vad ce treaba are Basescu aici!!
  • 0 (2 voturi)    
   mai , omule ... (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:31)

   mbananna [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   au murit cu miile , poate si la noi in familie ,le-au murit cu miile , sperantele , de
   ce nu ceri niste bancnote occidentale , drept despagubiri ! toti cei in varsta , milioane , au suferit si acum sufera si mai rau cu acesti guvernanti si nu mai fac reclamatii si nu plang ca milogii , suporta cu stoicism si se roaga pentru cei morti si pentru cei vii , iertand pacatele lor ! ( mai ales ale celor vii ) adica , intorc si celalalt obraz . daca esti vre-un pusti gaozar , am pierdut timpul de pomana cu tine , daca esti mai in varsta , unul din membrii familiei tale a fost comunist !
 • +15 (23 voturi)    
  ma gandesc ca si altii ar putea sa beneficieze (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 16:51)

  ..13 [utilizator]

  De asemenea privilegii.

  Adica sa te bage la puscarie si sa te omoare in bataie era un privilegiu - mama lor de martofari ce as vrea sa aiba acum parte de acele privilegii - sa fie si ei un pic privilegiati ca Ursu...

  dar vad ca acum dansii sunt cuprinsi de o mare suparare ca nu mai apuca pensiile alea speciale - aici mi se pare ca este o prea mica parte de privilegii desi pentru multi dintre ei par ca sunt rasi de la privilegii dar nu pot sa vada partea buna ca pot sa ieconomiseasca pentru a avea pensiile pe care le merita - si sunt actualmente nefericiti de privilegiu oferit desi sunt inca in viata si sanatosi...
  • -1 (3 voturi)    
   mai , mocofane ... (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:36)

   mbananna [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   daca erai jandar ... le fu..eai o mama de bataie pentru salariul si sadismul tau de dormeai noaptea ca un prunc , nu mai fa pe naivul ...
   • 0 (0 voturi)    
    Stai ca nu inteleg,poate ma (Joi, 23 ianuarie 2020, 20:32)

    persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui mbananna

    lamuresti matale,sau corectura HN.Lamuriti-ma asadar.Citez :''daca erai jandar ... le fu..eai o mama de bataie'' Acum revin si intreb, ''le fumeai'' sau ''le fugeai'' ,ca nu e clar ? E pacat sa se piarda intelesul unui atat de complex comentariu.
 • +17 (25 voturi)    
  Inca o data BRAVO asa-zisei justitii romanesti!! (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 16:56)

  LiviuX [utilizator]

  Deci daca nu esti dizident este permis sa fii torturat, inchis pe nedrept, dupa cum se vede chiar omorat! Faptul ca cica indivizii aia pot fi judecati separat (de ce, nu au torturat impreuna, aceeasi victima?) nu este sub nici o forma o justificare. N-aveau decat sa imparta procesul in doua si sa dea sentinte separate. As vrea ca si judecatorii care au dat sentinta asta sa fie torturati si omorati, pentru ca, asa cum chiar ei au spus, e voie pentru ca nu sunt dizidenti.
 • +7 (9 voturi)    
  halal justitie (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 16:59)

  mos ion roata [utilizator]

  victima este condamnata si ucigasii achitati. Sunt convins ca cei doi securisti au pensii speciale si ne rad in nas!
 • +4 (6 voturi)    
  CAB (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:00)

  yol [utilizator]

  Loveste din nou!
 • +11 (11 voturi)    
  Foarte corect! (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:05)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Daca a fost "privilegiat al regimului", insemna ca securistii au avut tot dreptul sa il omoare in bataie in inchisoare!

  Mai ales ca a zis "scroafa aia" cu referire la Tovarasa!

  Felicitari Instantei pentu decizia excelenta, este acum clar ca Magistratii merita cu varf si indesat pensiile speciale!

  Sa ne traiasca, si se dea in continuare astfel de decizii superbe!
 • +6 (10 voturi)    
  Tortionarul e tortionar... (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:07)

  Mihail. [utilizator]

  ...indiferent cine-i victima.

  Pentru "magistrati", un singur lucru: dublarea pensiilor speciale!
 • +6 (8 voturi)    
  RUSINE !!! (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:27)

  persuasiv [utilizator]

  A fost batut si omorat in inchisoarea comunista.Ce dovezi mai vreti.RUSINE VOUA III
 • +9 (11 voturi)    
  ... (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:31)

  dumnezeu [utilizator]

  băi ticăloșilor, nu vă e rușine?
  ...și mai vreți și pensii speciale!
  • -1 (1 vot)    
   da , vor... (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:39)

   mbananna [utilizator] i-a raspuns lui dumnezeu

   tu n-ai dat cu ciocanu' cat au dat ei !habar n-ai ce-i aia munca , stii cum arata o lopata !?care e deosebirea intre o sapa si o cazma , fraiere ! te-ai nascut cu I PHONU-l in laba !
 • +10 (12 voturi)    
  :-) (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:51)

  Soljenitin [utilizator]

  In contextul asta, magistratii au tupeul de jeguri ordinare sa ceara pensii speciale.
 • +4 (6 voturi)    
  Bravo! (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 18:16)

  yol [utilizator]

  Dupa cazul Tandarei, alti judecatori care nu au nicio treaba cu dreptul penal. Mai mult, n-au treaba nici cu logica si nici cu bunul simt.
  SS, daca ii schima cineva legea de functionare si organizare, va fi singura care ii poate trage la raspundere. Deocamdata niciun politician n-are curajul sa faca pasul asta. Inspectia Judiciara o sa verifice probabil daca s-au respectat procedurile in cadrul procesului.

  Ideea psd-ului n-a fost deloc rea, insa au incercat s-o foloseasca ca pe maciuca. In loc sa se uite dupa aia de la tandarei, de exemplu, Floarea psd-ului avea ce avea cu Codruta. Deci, nu asa!
 • +5 (7 voturi)    
  Daca ICCJ (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 18:25)

  yol [utilizator]

  Le da vreo 25 de ani sau pe viata, poate vreun jurist, judecator sau orice om de pe planeta asta sa justifice diferenta? Cate cazuri d-astea trebuie sa mai avem pana sa se intample ceva.
  Motivarea este o bataie de joc la adresa oricarui om decent din tara asta! O ticalosie!
 • +3 (5 voturi)    
  Domnilor judecatori (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 18:48)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  Sa inteleg ca daca omor cu masina un hot pe trecerea de pietoni este cool si ok?
 • +2 (6 voturi)    
  se deschide sezonul (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 19:06)

  Ademordna [utilizator]

  Deci daca cineva nu a fost dizident, eventual a fost chiar privilegiat, atunci poate fi omorat in bataie fara consecinte.
  Super. Ia sa vedem, pe cine punem pe lista: Melescanu, Iliescu, ucigasii lui Ursu, judecatorii astia etc.
 • 0 (6 voturi)    
  Moneda are doua fete... (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 19:10)

  spirache [utilizator]

  Au fost achitati pentru ca instanta a apreciat ca victima a fost ucisa cu intentie depasita, adica cei doi acuzati au intentionat sa o bata bine, doar ca rezultatul faptei lor a fost moartea victimei, pe care nu au prevazut-o.Pe de alta parte, in octombrie 2003 foștii colonei de miliție Tudor Stănică și Mihail Creangă au fost condamnați la 20 de ani de închisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu.Mai mult, bataia care a condus la moartea victimei s-a prescris de mult. De calatorit, a calatorit fara probleme intr-o perioada in care lumea nu parasea limitele judetului fara sa se stie.A fost un privilegiat? Desigur! Daca directorul Editurii Tehnice din 1987, Ion Iliescu ar fi fost batut intr-o celula, ajungandu-se astfel la moartea sa, astazi dna Nina ar fi castigat ceva daune de statul roman?
  • +2 (4 voturi)    
   victima e de vina (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 20:05)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   A murit ca prostu' cand altii ar fi supravietuit bine-mersi la bataia asta, una normala.
   N-avea antrenament! Partidul ii crease conditii dar el nu a vrutsa se integreze.
   Pe judecatorii astia trebuie sa-i bagam intr-un program intensiv de antrenament: vreo zece ani de celula impreuna cu puscariasi violenti ... dar sub stricta monitorizare, sa nu fie lasati sa moara dintr-o bataie . Si maine e o zi!
 • -1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 19:31)

  [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  incredibil (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 20:15)

  ananstef [utilizator]

  cata minte au cei care impart dreptatea, cate cunostinte si experienta de viata au?
  si chestiunea cu datul afara a rudelor de grad 1 si efectuarea de munci necalificate era valabila in anii '50 nu in anii 70-80.
 • -1 (1 vot)    
  Corb la cioara nu-si scoate ochii....! (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 21:09)

  Matzuleanu [utilizator]

  Unde mama masii traim, credeti ca pseudo-judecatorii cu pricina sunt altii decat cei care provin din fostele directii ale sistemului ? NU.......! 50% sunt asazisi magistrati carieristi PCR, afiliati, rude de gradul I, II, sau III cu fosti nomenclaturisti, securisti de ieri sau de azi, 30% sunt adevaratii profesionisti, 15% sunt corupti sau coruptibili iar 5% sunt habarnisti cu alte preocupari. Daca tot vor ei si procurorii sa desfiinteze Sectia Speciala de Anchetare a Magistratilor, haideti sa desfiintam toate institutiile de ancheta si control din toate structurile statului, sa bubuim decat sectorul privat, sa domneasca anarhia pentru ca de fapt asta si-o doresc.
  Unii sunt mai presus ca legea si ne-o flutura pe la nas crezand ca toti suntem, mai nou analfabeti functionali ramasi in tara sau plecati in diaspora.
  ///////////////
 • 0 (2 voturi)    
  hmm (Joi, 23 ianuarie 2020, 9:19)

  dum_i [utilizator]

  astia din CAB sunt gunoaiele care au blocat tot pentru ca nu isi primesc pensii speciale?
  • -1 (1 vot)    
   cand o pune mana pe tine ... (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:42)

   mbananna [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   le pupi si picioarele si decazi la gradul de animal , desi esti mai rau ...
 • -1 (1 vot)    
  Justitie zero (Joi, 23 ianuarie 2020, 13:34)

  Gargara3 [utilizator]

  Cine ii declara azi nevinovati pe tortionari ? Aceiasi judecatori care ii condamnau inainte de 1989 pe dizidenti
 • -1 (1 vot)    
  voi n-aveti treaba... (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:44)

  mbananna [utilizator]

  ce serviciu aveti , de o lalaiti pe net , ascutiti si voi cutitul nevesti , ca nici paine nu taie , nu mai zic sa faceti si voi o spalatura (clisma ) la ai batrani , parca sunteti mai constipati ca ei si de aici , atata ura !!!
  • +1 (1 vot)    
   Domnu' lu' m bananna (Joi, 23 ianuarie 2020, 20:43)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui mbananna

   ..ca sastisit mai sunteti,domnu'.Probabil sechelele sarbatorilor,pacatele mele.Eu zic s-o luati mai usor,domnu' lu' m bananna.Faceti si mneavoastra o pauza,sau o spalatura.Si intre timp,poate mai puneti mana si invatati cum sta treaba cu virgulele si alte alea.In rest,numa' de bine,domnu' lu' m bananna.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by