UDMR va depune săptămâna viitoare un proiect de lege care prevede ca autoritățile locale să aibă un mandat de cinci ani, față de patru, în prezent, a anunțat la RFI președintele Uniunii, Kelemen Hunor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul UDMR își argumentează demersul: ”Noi vom depune un proiect de lege săptămâna viitoare, când începe sesiunea parlamentară, pentru a schimba mandatul autorităților locale la cinci ani, începând cu viitorul mandat. Să rupem ritmul. În 30 de ani, cred că ne-am dat seama cu toții că nu e bine să avem în același an și mai ales să avem prima dată alegeri locale și după aceea alegeri parlamentare, lucrurile permanent se complică. Nu poți să faci politică națională, să te uiți de fiecare dată la primari și eu cred că pe termen lung, pe termen de 20 de ani, că după 20 de ani se vor întâlni iarăși alegerile, dacă sunt patru cu cinci, se poate corecta acest lucru, fiindcă au fost multe blocaje, există multe comentarii”.

”Nu vreau să vorbesc eu de baroni, că nu-mi place acest termen, dar politica națională e făcută de Guvern și de majoritatea parlamentară, politicile locale, de autoritățile locale și dacă au cinci ani la dispoziție, se poate proiecta și executa altfel. Plus că poți să faci și o reformă administrativă, nu trebuie să te uiți neapărat la costurile politice la nivelul autorităților locale, ci au și timp să se pregătească. Cu toate aceste argumente, eu aș opta pentru un mandat de cinci ani pentru autorități locale”, spune Kelemen Hunor.