Cei trei procurori propuși pentru șefia Parchetului General, DNA și DIICOT - Gabriela Scutea, Crin Bologa și Giorgiana Hosu - vor fi audiați în 11 februarie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Secția pentru procurori a CSM este cea care trebuie să emită un aviz consultativ asupra propunerilor făcute de ministrul Justiției, iar decizia finală îi va aparține președintelui Klaus Iohannis, care poate refuza o singură propunere, motivat.

Scutea, Bologa, HosuFoto: AGERPRES

Astfel, în 11 februarie, Gabriela Scutea, propusă pentru funcția de procuror general, Crin Bologa, propus pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, și Giorgiana Hosu, propusă pentru postul de procuror-șef al DIICOT vor merge în fața Secției pentru procurori a CSM, unde vor fi audiați.

CSM a anunțat că miercuri Secția pentru procurori a stabilit calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justiției de avizare a numirii Gabrielei Scutea în funcția de procuror general al Parchetului instanței supreme, a lui Crin Nicu Bologa în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție şi a Giorgianei Elena Hosu în funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, astfel:

  • 22 ianuarie - punerea în dezbatere publică a proiectelor de management şi efectuarea verificărilor asupra candidaturilor
  • 11 februarie - intervievarea candidaților în intervalul orar 10:00 - 15:30
  • 11 - 14 februarie - transmiterea avizelor către Ministerul Justiției

Cele trei propuneri au fost trimise CSM de către ministrul Justitiei miercuri. Avizul pe care îl va da Secția de procurori a CSM va fi unul consultativ, iar decizia finală îi va aparține președintelui Klaus Iohannis, care poate refuza o singură propunere, motivat.

Ministrul Justiției a anunțat marți aceste propuneri pentru șefia marilor parchete, spunând că a ales "candidații care au prezentat simultan competență și experiență" și s-a "ferit de experimente pentru că situația în care se află Ministerul Public nu permite experimente".

Predoiu a spus despre Gabriela Scutea că a avut "cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional depus dintre toți candidații": "O prestație aplicată, concretă, pertinentă și plină de hotărâri”.

Despre Crin Bologa, propus la șefia DNA, ministrul Justiției a spus că acesta cunoaște DNA, a lucrat în DNA și nu a avut "nicio intersecție cu pasivele DNA". Despre propunerea la conducerea DIICOT, Giorgiana Hosu, ministrul Justiției a spus că aceasta "stăpânește cel mai bine dimensiunile anchetelor transfrontaliere”.

CITEȘTE ȘI:Cine sunt procurorii propuși să conducă Parchetul General, DNA și DIICOT