Actualizat acum

Corespondență de la Davos - rubrică susținută de Procter & Gamble

Reparați sistemul! Cheia reușitei pentru egalitatea de gen

de Carolyn Tastad, Deanna Bass     Smile Media
Miercuri, 22 ianuarie 2020, 10:29 Actualitate | Esenţial


Annual Meeting - Davos
Foto: Procter & Gamble
Datele arată fără echivoc că o lume egală este o lume mai bună pentru noi toți. Când egalitatea de gen crește, avem comunități mai sănătoase, afaceri mai puternice, economii în dezvoltare, iar lumea este un loc mai bun pentru fiecare.Dar modul în care astăzi este abordată egalitatea de gen este încă ineficient. Cel mai recent studiu WEF Gender Gap Report estimează că este nevoie de o perioadă uimitoare de timp - încă 257 de ani - pentru ca decalajul privind participarea economică a femeilor să fie eliminat (comparativ cu 209 ani estimați în raportul de anul trecut).

Din păcate, nu este o surpriză.

Discriminarea, care adesea ia forma unor prejudecăți false despre femei, continuă să fie bine înrădăcinată la locul de muncă, în regulamente, în discuțiile despre cariera femeilor și cum pot ele ocupa poziții de top management. În ciuda tuturor lucrurilor care dovedesc contrariul, prea mulți oameni care dețin puterea cred în continuare că femeilor le lipsesc ambiția și încrederea, că ele trebuie să se ocupe de majoritatea treburilor casei, nu iau în considerare un rol cu responsabilități majore și că nu există suficiente femei pregătite pentru a ocupa niveluri de conducere. Liderii aflați în topul organizațiilor - bărbați și femei - alături de manageri de HR, consultanți externi și chiar ambasadori auto-proclamați ai egalității de gen continuă să întărească aceste noțiuni învechite și nejustificate.

Aceste prejudecăți nu doar că sunt greșite - ele ne determină să ne concentrăm pe a le îndrepta pe femei vs. a îndrepta sistemele și normele care perpetuează diferențele de gen la nivel global. Continuăm să catalogăm egalitatea de gen ca fiind o problemă a femeilor.

Dacă am recunoaște că inegalitatea de gen este cea care trebuie "reparată" și nu femeile?

Această nouă perspectivă schimbă totul. La P&G, abordarea noastră este aceea că egalitatea de gen este o oportunitate de afaceri - și privind-o așa s-au schimbat traiectoria modului în care muncim, reprezentarea femeilor în poziții de conducere și rezultatele noastre.

Majoritatea liderilor și a factorilor de decizie din mediul corporatist cred că deja au în vedere egalitatea de gen. Dar discriminarea (conștientă sau inconștientă) stă în calea atingerii acestui obiectiv. Și rezultatul este un punct orb. Ca lideri și factori de decizie, vedem doar o parte a poveștii, nu imaginea în ansamblul ei. Acest lucru ne limitează modul în care acționăm și reacționăm, convingerile și comportamentele. Ne limitează eficiența.

În cazul egalității de gen, trebuie să ne identificăm punctele oarbe, pentru a putea avea o perspectivă completă. Este singurul mod în care ne vom putea opri din acest mers înapoi și să începem să progresăm.

Să luăm ca exemplu regulamentele interne. Multe companii au făcut pași pentru îmbunătățirea concediului de maternitate. Și totuși, diferența de gen continuă să crească. De ce? Concediul de maternitate este un punct de inflexiune în carieră, care le afectează pe femei într-un mod unic. Dacă organizațiile ar dezvolta politici și programe care le susțin pe femei ca mame și pe bărbați ca tați, cu un concediu plătit de maternitate și paternitate? Pe măsură ce mai mulți bărbați trec prin experiența a tot ce presupune procesul de a beneficia de concediu - obținerea aprobării managerului, crearea unui plan de predare a responsabilităților și readaptarea la ritmul de lucru după o perioadă de pauză - procesele companiilor se îmbunătățesc pentru toată lumea și tot mai mulți manageri sunt mai empatici față de nevoile părinților în devenire.

Să vorbim și despre egalitatea salariilor. În ultimii câțiva ani, câteva companii mari s-au evidențiat prin identificarea și remedierea diferențelor salariale dintre femei și bărbați, pentru aceleași roluri. Cineva ar putea întreba dacă remedierea unei probleme care nu ar fi trebuit să existe deloc merită să fie celebrată - indiferent de aceasta, este doar un prim pas. Dacă - în loc să ne mulțumim cu rezolvarea inegalității dintre salarii - marile companii ar face oferirea unui salariu corect standardul minim și egalitatea veniturilor noua prioritate?

WEF Gender Gap Report descrie diferența dintre decalajul salarial și cel al veniturilor. Primul reprezintă diferența dintre cum sunt plătite femeile și bărbații care dețin funcții similare. Este un aspect ușor de identificat în organizațiile dedicate unei scheme salariale corecte. Cel de-al doilea reprezintă diferența dintre totalul salariilor avute de femei vs. cele avute de bărbați. Atunci când mai mulți bărbați decât femei dețin roluri de top în organizații avem de-a face cu un decalaj al veniturilor. Singurul mod în care acesta poate fi remediat este o reprezentare egală (de 50/50) la fiecare nivel al companiei, inclusiv la cel de conducere.

Pentru a ajunge la acest echilibru este nevoie de o planificare strategică a talentelor, pe termen lung, la fiecare nivel - incluzând obiective și cote de reprezentare. Dar și în acest caz, abordarea tipică de stabilire a unor obiective doar în ce privește angajarea și evoluția profesională a femeilor este prea limitativă. Trebuie să avem în vedere numărătorul și numitorul calculând obiectivele de angajare și cotele de reprezentare pentru femei și bărbați. Planurile dedicate talentelor trebuie să cuprindă totalul acestora, nu doar o parte din ele.

Pe măsură ce liderii lumii analizează cum pot aborda realitatea dură relevată de WEF Gender Gap Report și pe măsură ce ne uităm în propriile noastre organizații, este nevoie ca fiecare individ, fiecare CEO și fiecare lider să își identifice punctele oarbe și să apeleze la un set mai vast de pași necesari pentru a elimina decalajul de gen.

Este timpul să admitem că inegalitatea de gen este cea care trebuie reparată, nu femeile. Oricât de contraintuitiv ar putea părea, mutarea accentului de pe femei ne permite accesarea unui orizont mai larg în care putem să căutăm soluții și să abordăm situația holistic. Atunci când eliminăm punctele oarbe, avem o perspectivă mai amplă asupra sistemelor, normelor, culturilor și discriminărilor care trebuie abordate înainte ca organizațiile și lumea să vadă lucrurile din perspectiva egalității de gen.

Articol semnat de Carolyn Tastad, Group President - North America and Chief Sales Officer, P&G și Deanna Bass, Global Director - Diversity & Inclusion, P&G
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3168 vizualizari

 • +10 (16 voturi)    
  vesnica problema sforaitoare - egalitatea de gen (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:34)

  James Bond [utilizator]

  Egalitate in cariera nu inseamna doar egalitate de gen. Discriminarea poate imbraca forme foarte diferite si intotdeauna vor exista categorii dezavantajate pentru ca alte categorii sa fie avantajate.

  Nu putem sa nu remarcam faptul ca femeile nu mai sunt discriminate asa cum era in urma cu zeci si sute de ani. Astazi, femeile au aceleasi sanse de avansare in cariera precum barbatii, dar sa fortezi egalitatea intre barbari si femei doar de dragul egalitatii, este o aberatie.

  Nu am vazut femei care sa se lupte pe joburi in constructii, in industria mineritului, in aparare militara, etc. Femeile vor doar functii de conducere in posturi caldute. Nu este rau ca isi doresc, dar nu poti avantaja un candidat doar pentru ca este femeie si pentru a egala cota de gen, pentru ca ar insemna sa dezavantajezi pe altcineva care nu poate obtine slujba, doar pentru ca este barbat.

  In institutiile multinationale, discriminarea angajatilor in cariera se face foarte perfid pe baza altor criterii de care nimeni nu comenteaza:
  - nationalitate
  - varsta
  - religie
  - orientare sexuala
  - etc

  Toate organizatiile sustine intruna ca ele nu fac discriminare pe baza criteriilor astea, dar nu exista niciun sistem de control care sa previna eventualele abuzuri.
  - Nu am vazut ca in NATO, romanii sa aiba pozitii aflate spre varful organigramei.
  - Nu am vazut ca in institutiile europene, romanii sa aiba pozitii cheie, cu cateva foarte mici exceptii, pentru ca exista un consens de cota a nationalitatilor.

  Pozitiile cheie detinute de romani sunt:
  - Kovesi, sef la Parchetul european
  - Geoana, o pozitie buna in NATO
  - Ciolos, o pozitie de conducere intr-un partid european
  In rest, romanii sunt absolut absenti in pozitiile de middle management si senior management, si in pozitiile executive bine platite, acolo unde geme de nemti, francezi, italieni, olandezi, belgieni, si in general de cetateni ai statelor vechi UE-12.
 • +11 (17 voturi)    
  Egalitatea este o iluzie. (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:43)

  Lok [utilizator]

  Avem standarde diferite de munca si protectia muncii bazate pe gen (ex femeile nu pot ridica mai mult de 15 kg, barbatii au 25kg)
  Nu putem avea egalitate de gen daca consideram un gen ca si dezavantaj si ii oferim locuri speciale in institutii.
  Nu putem avea egalitate de gen daca varsta de pensionare este diferentiata pe gen.
  Nu putem avea egalitate de gen daca doar unul este incorporabil.
  Nu avem egalitate de gen daca avem legi speciale pentru violenta si judecatoriile favorizeaza un gen in dezavantajul celuilalt.
  Nu avem egalitate de gen daca in caz de divort este custodia copiilor este data cu discriminare unui singur gen.
  Pe scurt egalitatea de gen e o iluzie. Nu poate exista egalitate de gen atata timp cat cele doua genuri nu sunt egale.
  Dar avem drepturi relativ egale de 20 de ani.
 • +3 (9 voturi)    
  ce frumos (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 15:38)

  Dragoon [utilizator]

  Ce mod frumos de a spune ca trebuie discriminat impotriva barbatilor de dragul unei metrice care are mult mai multi factori decat discriminarea.
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:49)

  [anonim]

 • +6 (10 voturi)    
  Egalitate de oportunitati, nu de rezultate! (Joi, 23 ianuarie 2020, 8:45)

  hanu [utilizator]

  Cu un singur lucru pot fi de acord din tot articolul, concediile maternale paternale. Societatea moderna nu da doi bani pe cresterea copiilor, ceea ce din punctul meu de vedere e grav.
  In rest, aceeasi confuzie (voita, nu-i asa, pt ca femeile sunt noii proletari ai lui Marx) intre egalitate DE SANSE si egalitate de REZULTAT.
  Cotele sunt o greseala. Singurul criteriu ar trebui sa fie COMPETENTA.
  Femeile si barbatii nu sunt egali in capabilitati, de la natura. Exista diferente hormonale, de masa musculara, inaltime etc. De INTERESE. Oare mafia mecanicilor auto e atat de misogina incat nu angajeaza deloc femei? Ca nu am vazut 1 femeie mecanic auto.
  As mai fi continuat, dar am vazut:
  "Deanna Bass, Global Director - Diversity & Inclusion"
  si am realizat ca nu mai are sens sa mai zic nimic.
 • +2 (2 voturi)    
  Reparați instituția familiei (Vineri, 24 ianuarie 2020, 7:38)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  distrusă de feminism!
 • 0 (2 voturi)    
  Vorbim despre egalitate de gen in tara in care (Vineri, 24 ianuarie 2020, 9:54)

  deval [utilizator]

  bataia e ''rupta din rai''si violarea unui minor e tratata pana si de judecatori ca o eroare iar de politisti cu un zambet ?!! Egalitate de gen, in grotă ? Sau poate vorbim de promovarea numerica a rubedeniilor femei , in mai mare masura in viitor, ca rubedeniile barbatii au fost destul rasfatate........Mă lași ?!!
 • +1 (1 vot)    
  Pagubos (Vineri, 24 ianuarie 2020, 10:27)

  dincannes [utilizator]

  … sa obligi o institutie sa foloseasca angajati la "paritate", femei, barbati.
  Natura nu ne-a facut egali; s-o respectam !
  Putem merge si in miini, dar nu mai repede !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by