După 13 ore de dezbateri privind punerea sub acuzare a președintelui american Donald Trump, Senatul SUA a adoptat regulile după care se va desfășura procesul și a respins toate amendamentele democraților privind citarea mai multor oficiali, inclusiv a fostului consilier pe probleme de securitare națională, și solicitarea de documente suplimentare.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Senatorii republicani au respins nu mai puțin de 11 amendamente înaintate de democrați, blocând mai multe tentative de a cita noi martori, inclusiv pe John Bolton, fost conslier privind securitatea națională, și aducerea de documente care să lămurească modul în care a acționat președintele american în scandalul Ucraina, Trump fiind acuzat că a șantajat Kievul cu fonduri pentru apărare în schimbul declanșării unei anchete de corupție împotriva posibilului său contracandidat, fostul vicepreședinte democrat Joe Biden, și a fiului acestuia care are afaceri în fosta republică sovietică.

Președintele comisiei de anchetă Jerrold Nadler, care este unul dintre cei ce conduce procesul de punere sub acuzare, i-a acuzat pe republicani că încearcă ”mușamalizarea” afacerii, respingând toate propunerile democraților de a încerca obținerea dovezilor.

Respectând linia partidului, republicanii au votat disciplinat și au impus regulile procesului propuse de liderul din Senat, Mitch McConnell, fără niciun amendament.

Pentru început vor exista 48 de ore de audieri, câte 24 pentru fiecare parte, de-a lungul a șase zile. Cu această ocazie, apărătorii și contestatarii lui Trump vor avea ocazia de a-și prezenta argumentele în fața senatorilor.

După 13 ore de dezbateri, unii senatori au dat semne vizibile că cedează, unii ațipind în plen. Procesul va fi reluat la ora 1 pm (ora 20.00, ora României).

Camera Reprezentanţilor controlată de democrați a demarat procedura de punere sub acuzare a președintelui american, fiind pentru a treia oară în istoria Congresului când se întâmplă acest lucru (Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton în 1999, în timp ce Richard Nixon a demisionat în 1974, în Scandalul Watergate, tocmai pentru a evita punerea sub acuzare). Decizia revine însă Senatului, care este controlat de republicanii lui Donald Trump.

Senatul va decide cu o majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat. În cazul în care Donald Trump va fi găsit vinovat, va fi destituit.