Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, spune că este sătul să primească lecții de la liderii europeni privind relațiile strânse pe care le are cu Rusia și China, insistând că Belgradul rămâne fidel dorinței de aderare la Uniunea Europeană, în ciuda amânărilor fără precedent privind admiterea în blocul comunitar.

Aleksandar VucicFoto: Agerpres / Tanjug

Aleksandar Vučić, lider de dreapta aflat la putere din 2017, a declarat pentru euronews că Serbia este în continuare pe drumul aderării eruopene, în pofida dezamăgirilor legate de proiect și a lipsei de entuziasm.

“Serbia nu este foarte entuziasmată, dar suntem în continuare angajați pe drumul spre aderare pentru că nu vedem o alternativă reală. Suntem pe acest drum de 20 de ani deja. Cred că, în afară de Turcia, nicio țară nu a așteptat atât de mulți ani (pentru a fi admisă în UE-n.red). ”, a spus el.

Vučić a adăugat: “Întotdeauna îi spun lui Putin- și nu fac un secret din asta, așa cum procedează alți politicieni din UE, pentru că atunci când îl văd pe Putin uită de unde au venit- îi spun că suntem pe drumul spre aderare la UE, acesta este obiectivul nostru strategic„.

Președintele Serbiei a mai spus că relațiile cu Rusia și China ar fi în beneficiul cetățenilor sârbi și nu va renunța la ele nici după aderare.

”Ca să fiu sincer, sunt sătul să primesc lecții și să mi se tot spună despre cooperarea noastră cu China, Rusia, după care îi văd pe toți ceilalți cum se întâlnesc cu Xi Jinping și cu Putin chiar mai des decât o fac eu. Facem tot ce este mai bine pentru cetățenii noștri”, a mai declarat el, pentru euronews, în marja summit-ului de la Davos.