Procuroarea Gabriela Scutea, propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror general, spune că primul pas este să convingă Consiliul Superior al Magistraturii să îi acorde avizul pentru ocuparea acestei funcții.

Gabriela ScuteaFoto: AGERPRES

"M-am înscris în această cursă pentru că am mai candidat şi înainte, având încrederea că pot prezenta un profil adecvat. Ca atuu-uri, sunt o legalistă, am mai ocupat funcţii importante la vârful Parchetului Înaltei Curţi, am experienţă de management. Deşi am 24 de ani vechime în magistratură, îmi fac şi acum datoria cu pasiune. Primul pas care urmează după această nominalizare este să conving CSM pentru emiterea avizului!”, a declarat Gabriela Scutea pentru Monitorul Justiţiei.

Gabriela Scutea a fost propusă pentru funcția de procuror general de către ministrul Justiției, care a spus că aceasta a avut "cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional depus dintre toți candidații", cu "o prestație aplicată, concretă, pertinentă și plină de hotărâri”.

"Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaștere, viziune, forță și substanță profesională (...) Proiectul de management al doamnei Scutea fost cel mai bun proiect din cele prezentate. A acoperit complet atât partea de administrație și construcție internă a Ministerului Public, cât și partea de reprezentare externă. Conoaște bine MCV și este foarte bine cunoscută la Bruxelles”, a susținut ministrul Justiției.

Pentru șefia Parchetului General au candidat Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu.

Cine este Gabriela Scutea

Gabriela Scutea (47 de ani) este procuror la Parchetul Curții de Apel Brașov. În trecut a ocupat funcțiile de secretar de stat în Ministerul Justiției și de adjunct al procurorului șef al DNA Laura Codruța Kovesi.

Gabriela Scutea Gabriela Scutea a fost, între noiembrie 2006 - mai 2013, adjunct al procurorului general, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit. Ulterior, între mai - august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu.

În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind Ordonanța 13, Gabriela Scutea era secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea. În mandatul lui Tudorel Toader, Scutea a candidat fără succes și pentru postul de procuror general și pentru cel de procuror-șef al DNA, fiind respinsă de ministrul de atunci al Justiției.