„Omuleții verzi” pot ateriza și în Piața Victoriei din București, dacă doresc, a afirmat luni, într-un interviu la postul de radio Europa Liberă, premierul Republicii Moldova, Ion Chicu. El a comentat astfel avertismentele unor experți în securitate de la Chișinău, potrivit cărora construcția unui aeroport la Bălți ar include o serie de riscuri pentru securitatea țării, cum ar fi o invazie a „omuleților verzi” (militari ruși fără însemne - n.r.), relatează publicația Deschide.md.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Haideți să fim serioși, „omuleții verzi”, dacă au de venit - dar asta e așa o discuție sterilă -, ei aterizează unde doresc, și în Piața Victoriei dacă doresc aterizează. Ce, trebuie să le faci aeroport ca ei să vină? Sau, unde au fost, ei au aterizat pe aeroporturi? Astea sunt discuții, știți, așa, ca să nu... Noi vorbim de lucruri serioase, vorbim de dezvoltarea infrastructurii Republicii Moldova. Ori fără infrastructură - fie drumuri, aeroporturi, căi ferate -, noi nu avem cum să ieșim din situația în care suntem. Haideți să fim oameni înțelepți. Dacă e vorba de securitate, cineva crede la modul serios că noi o să luptăm acum cu nu știu ce parașutiști, cu desanți sau cu ce? Noi avem, bineînțeles, acorduri, securitate, nu așa se apără țara... (...) Am auzit și eu istoria asta cu „omuleții verzi”, „albaștri” sau nu știu de care culoare. Ce, dacă noi mai avem un aeroport, riscul că „omuleții verzi” aterizează acolo este mai mare? De ce nu ar ateriza la Chișinău?”, a afirmat Ion Chicu.

Deschide.md amintește că termenul de „omuleți verzi” se referă la soldații ruși îmbrăcaţi în uniforme militare verzi, dar fără însemne, care au apărut pentru prima dată în timpul anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014. Atunci, ei au ocupat şi blocat aeroportul din Simferopol, parlamentul din Simferopol și majoritatea bazelor militare din Crimeea.