Președintele UDMR, Kelemen Hunor, se declară încrezător că UDMR și PSD vor avea suficiente voturi pentru a adopta moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban și pentru a bloca modificarea legii în sensul în care primarii să fie aleși în două tururi de scrutin. Kelemen cere reprezentanților USR să voteaze moţiunea PSD, dacă tot vor anticipate, aşa cum susţin, și a lansat câteva critici şi la adresa lui Klaus Iohannis, pentru atitudinea de preşedinte-jucător.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vom încerca să blocăm proiectul de lege (privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin - n.r.) prin votarea moţiunii de cenzură. Cine nu e de acord e obligat să voteze moţiunea. Sper să treacă. E singurul instrument de a împiedica adoptarea legii", a declarat liderul UDMR, la Adevărul live.

Kelemen a spus că moțiunea de cenzură "ar trebui să treacă fără nicio problemă". "Avem nevoie de o majoritate guvernamentală solidă. Acest lucru se poate face prin anticipate. Nu câştigăm doar jumătate de an. Trebuie oprită criza guvernamentală. De ce cred că se poate ajunge la declanşarea procedurii? Primul pas e demiterea Guvernului. Cei care doresc anticipate trebuie să voteze moţiunea. USR sau o parte din USR, cea care gândeşte limpede, dacă doresc anticipate, trebuie să voteze demiterea Guvernului", a motivat Kelemen Hunor.

El a mai susținut că asocierea cu PSD este pe o chestiune punctuală. "Nici nouă nu ne place să ne asociem cu unii sau cu alţii. Dar trebuie găsite soluţii. Prioritatea numărul unu e declanşarea alegerilor anticipate".

Kelemen a mai spus că UDMR nu va încerca formarea unei noi majorități alături de PSD dacă moțiunea este adoptă, iar Guvernul va fi demis. "Nu facem nicio nouă majoritate. Dacă pică Guvernul, mingea e la preşedinte”.

Guvernul Orban își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Potrivit legii, în termen de trei zile de la angajare, parlamentarii pot depune moțiune de cenzură. Dacă moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR trece, guvernul este demis, iar legea pe care și-a asumat răspunderea e respinsă.