O organizaţie civică din Iaşi a depus un denunț penal la Parchet împotriva primarului comunei Mogoşeşti Siret, care a recunoscut în instanţă că a avut relaţii sexuale cu două minore chiar în sediul Primăriei. De asemenea, organizația cere conducerii PNL să îl excludă pe edil din partid.

HotNews.roFoto: Hotnews

Grupul civic Reset a anunțat luni pe Facebook că a formulat un denunț penal la Parchet împotriva primarului Damian Butnariu: "Opinia publică este contrariată de faptul că, în dosarul instrumentat în această speță, primarul a fost anchetat doar în calitate de martor (!), el fiind, de fapt, beneficiarul serviciilor sexuale puse la dispoziție de un proxenet".

De asemenea, Reset a trimis o scrisoare către președintele PNL Iași, Costel Alexe, și către președintele PNL, Ludovic Orban, în care cere excluderea din partid a primarului Butnariu și retragerea oricărui sprijin politic.

"Rolul unui primar este de a proteja membrii comunității care l-au ales și de a veghea ca cetățenii să fie în siguranță, mai ales când aceștia provin din categorii defavorizate, și de a fi un exemplu de moralitate, corectitudine și integritate pentru comunitate. Conduita și faptele sale, astfel cum reies din înseși declarațiile sale în instanță, dovedesc contrariul. În plus, faptul că un primar în funcție (la momentul respectiv, dar și în prezent) a apelat la un proxenet poate duce la supoziția că ar putea avea cunoștințe despre existența unor rețele de trafic de carne vie în zona al cărei primar este", argumentează reprezentanții Reset.

Ei mai spun că menținerea lui Butnariu în partid înseamnă că PNL își asumă faptele și comportamentul inacceptabil al unui înalt funcționar și că "nu a înțeles nimic din gravitatea unui fenomen deosebit de îngrijorător – traficul de persoane și proxenetismul - care trebuie combătut cât mai rapid și mai eficient".

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, la interviurile HotNews live, întrebat cum a fost posibil să rămână în funcție atâția ani primarul din Iași acuzat că a făcut sex cu două minore, în biroul din primărie, că nu s-a știut de acest caz și că s-a aflat acum, după ce a fost făcută publică depoziția acestuia în instanță.

"Am fost informat (...) Nu s-a știut de lucrul ăsta. Credeți că a știut cineva? Acum s-a văzut, ca urmare a unei depoziții făcute în instanță. El a fost demis din funcția de președinte al organizației (filiala locala a PNL) și nu o să mai candideze el, o să avem alt candidat. Cum să știm de așa ceva? Dacă dumneavoastră vă imaginați că poți să știi tot ce a făcut orice candidat de primar acum 10-15-20 de ani... A trecut vremea aia în care se facea dosarul la securitate și se știa tot despre fiecare", a spus Ludovic Orban, despre primarul liberal al comunei Mogoșești-Siret, Damian Butnariu, care a recunoscut în instanță că a făcut sex cu două minore în biroul său, plătind 100 de lei pentru ”servicii”.

Butnariu a recunoscut în instanţă că a făcut sex cu două minore de 17 ani, chiar în sediul primăriei, plătind 100 de lei pentru "servicii". Fetele erau victime ale unei reţele de trafic de minori din zona Paşcaniului, a scris Ziarul de Iași. Una dintre ele fusese răpită de la şcoală chiar cu câteva ore înainte de a fi dusă în biroul primarului. Informațiile apar într-un dosar în care mai mulţi proxeneţi din zonă sunt judecaţi pentru fapte de trafic de carne vie pe care le-au comis în perioada 2007-2008.

Procesul proxeneţilor care îi serveau copile edilului urmează să se reia la Curtea de Apel Iaşi. ”Peştele“ - furnizor al primarului a primit 15 ani de închisoare în primă instanţă, relatează Ziarul de Iași.

După apariția cazului în presă, primarul a scris pe Facebook că este mândru de ceea ce a făcut ca edil şi că are puterea să recunoască. ”Înțeleg să mă pun la dispoziția conducerii partidului în această situație și rog să se ia act de dorința mea de a mă autosuspenda din această calitate, până când adevărul va ieși la suprafață în acest caz”.