VIDEO Bogdan Licu, despre acuzațiile de plagiat în lucrarea de doctorat: Da, recunosc, am realizat o teză cu unele erori, este cel mai mare regret al meu, dar nu pot admite să fiu țap ispășitor

de MH     HotNews.ro
Luni, 20 ianuarie 2020, 11:51 Actualitate | Esenţial


Bogdan Licu
Foto: Agerpres
Actualul procuror general interimar Bogdan Licu a explicat luni, la interviul pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general, că nu a candidat pentru postul de procuror general, ci pentru adjunct, pentru că nu a vrut să afecteze "nici măcar conjunctural imaginea instituției”, în condițiile în care a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat de către "o parte limitată a presei”. El a susținut că își reproșează că la momentul elaborării tezei nu a fost suficient de pregătit "pentru acea etapă" și că a tratat-o cu superficialitate. "Da, recunosc, am realizat o teză cu unele erori , dar de aici până la a a susține că am realizat un furt este o cale lungă (...). Nu pot admite să fiu un țap ispășitor pentru niște comportamente înrădăcinate în viața academică din România", a declarat Licu.Bogdan Licu și-a prezentat, luni, proiectul de management în cadrul interviului pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general. El a vorbit în fața comisiei conduse de către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, despre calitățile sale manageriale, dar și despre acuzațiile că și-a plagiat teza de doctorat.

Actualul procuror general interimar a spus că nu a fost "nici cel mai bun procuror și nici cel mai bun șef de la începutul carierei sale, dar cu siguranță a evoluat în timp și ca impact al activității.

"(...) Și această creștere trebuie avută în vedere și poate că în acest context mulți s-ar fi așteptat să candidez pentru funcția de procuror general. Mi-am pus și eu această problemă. Dar dacă decizia pe care o vedeți astăzi pusă în aplicare este și pentru faptul că nu am vrut să afectez nici măcar conjunctural imaginea instituției pe care o conduc, dar nici imaginea factorilor de decizie în procesul numirii de procuror general”, a spus Bogdan Licu.

El a susținut că acuzația de plagiat nu are legătură cu activitatea sa profesională și că este neîntemeiată, fiindu-i adusă de "o parte limitată a presei”.
 • "Este vorba despre așa-zisul plagiat al tezei mele de doctorat. (...) Am considerat încă de la început lucrarea de doctorat doar o modalitate de finalizare a unor cursuri de formare continuă într-un domeniu adiacent celui profesional. Nu am solicitat niciodată și nu am obținut vreun grad didactic în învățământul superior, nu am utilizat niciodată acronimul „dr.” de la doctor în vreun înscris oficial, singura mențiune despre obținerea acestui titlu regăsindu-se în CV-ul meu. Nu am intenționat ca prin obținerea titlului să beneficiez de vreun avantaj material.
 • Atât pe parcursul celor trei ani, cât am urmat cursurile Școlii Doctorale, cât și în momentul în care am susținut teza de doctorat cunoșteam faptul că nu voi beneficia de acest spor material.
 • Ca urmare a unor modificări legislative intervenite ulterior și independent de voința mea, am beneficiat de acordarea acestui spor pentru o perioadă foarte scurtă de timp și numai până la intrarea în vigoare a Legii 153/2017”, a mai susținut Licu.
Actualul șef interimar al Parchetului General a mai spus că nu a fost parte a unui dosar penal ce vizează plagiatul tezei sale de doctorat, "așa cum o parte a presei încearcă a acredita ideea".
 • "Dosarul penal la care se face referire a avut obiect un denunț pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, fals în declarații, instigare la plagiat și plagiat.
 • Acest denunț nu mă privea, autorul denunțului precizând foarte clar acest lucru în momentul audierii sale de către procuror. În această cauză nu a fost dată o soluție cu privire la persoana mea, ci a fost dată o soluție de clasare cu privire la faptă, reținându-se că fapta de plagiat nu este prevăzută de legea penală, iar nu ca urmare a intervenirii prescripției, așa cum s-a vehiculat în spațiul public.
 • Unele din susținerile presei, de altfel, sunt absurde la o primă lectură. (...) Se ignoră în totalitate caracterul standardizat al limbajului juridic atunci când se face referire la plagierea unor fragmente în care mă refer la elemente consitutive ale unei infracțiuni”, a mai susținut Bogdan Licu.
El a mai spus că, privind în urmă, își reproșează că nu a fost suficient de pregătit la momentul elaborării tezei pentru o asemenea etapă, că este cel mai mare regret pe care îl are în activitatea sa și că acestea au fost motivele pentru care a cerut retragerea titlului de doctor.
 • "Am formulat cererea de retragere a titlului de doctor dintr-un motiv foarte întemeiat. Privind în urmă îmi reproșez că nu eram suficient pregătit la momentul elaborării tezei pentru o asemenea etapă. Este cel mai mare regret pe care îl am în activitatea mea și tocmai pentru că regret și îmi reproșez că am tratat cu superficialitate această teză științifică, am inițiat demersul de retragere a titlului.
 • Subliniez clar că nu am intenționat niciodată să-mi asum munca cuiva sau ideile cuiva și să capăt ceva ce nu mi se cuvine.
 • Da, recunosc, am realizat o teză cu unele erori, dar de aici până la a susține că am realizat un furt este o cale lungă și nu pot admite așa ceva. Nu pot admite să fiu un țap ispășitor pentru niște comportamente înrădăcinate în viața academică din România, înainte de Legea 1. Salut eforturile celor care vor să recredibilizeze cu adevărat doctoratele din România. Prin recunoașterea francă pe care am făcut-o sper că am contribuit și eu la această recredibilizare”, a adăugat Licu.
Bogdan Licu este acuzat de plagiat în teza de doctorat susținută la Academia SRI, sub coordonarea lui Gabriel Oprea. La începutul lunii decembrie, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a fost acuzat de un nou plagiat. Acesta ar fi „copiat mare parte dintr-un capitol pe care l-a scris într-o carte apărută în 2005”, a scris Sorin Semeniuc, pe site-ul linx.crji.org. Este vorba de capitolul „Criminogeneza corupției” care conține, potrivit sursei citate, „fragmente sustrase din opt surse care nu sunt menționate nicăieri”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1569 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 20 ianuarie 2020, 11:56)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  O parte rauvoitoare a presei (Luni, 20 ianuarie 2020, 12:02)

  Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita [utilizator]

  Plagiatul in Romania este ca un stagiu pregatitor pentru o functie de conducere. Mi se pare firesc sa nu poti ocupa un post de conducere pana sa nu fi plagiat macar ceva in viata...
 • +6 (8 voturi)    
  Caragiale curat (Luni, 20 ianuarie 2020, 12:03)

  revo [utilizator]

  adica un fel de : "Da, onorata instanta, recunosc: am facut unele erori, am bagat mana in buzunarul vecinului meu in vazul tuturor si am furat ce am gasit acolo, dar nu pot fi eu tapul ispasitor - de ce si-a lasat portofelul in buzunarul de la palton? De ce au stat martorii cu ochii pe mine? Sunt nevinovat. Sunt o victima"!
 • +4 (4 voturi)    
  Pregatire profesionala ZERO (Luni, 20 ianuarie 2020, 13:06)

  Criscat [utilizator]

  Vad ca in ziua de azi procurorii au o pregatire profesionala 0...acest domn de ce nu pomeneste nimic de ce cretinisme a facut in dosarul Sorinei Sacarin?...bineinteles sanctionate de instante!...sa nu mai zic modul de ancheta in cazul Caracal...prosti cu diploma!...astia-s la fel ca jandarmii, buni numai sa bata si sa asculte ordine de la altii.
 • +5 (5 voturi)    
  Doamne-Fereste-ne de asta!!! (Luni, 20 ianuarie 2020, 13:19)

  Criscat [utilizator]

  Am vazut interviul la care individul candideaza la postul de adjunct...incredibil, dar va spun ca NUMAI a citit de pe foi!..Nu e in stare sa lege 2 cuvinte fara ceva scris in fata de pe care sa citeasca!..si asta nu numai ca lucreaza ca procuror, dar a fost si vrea sa fie si sef!!! Predoiu ar fi trebuit sa-l dea pe scari afara, cum e posibil asa ceva?
  • +4 (4 voturi)    
   Si mie mi se pare ca tupeistul nu trebuia sa (Luni, 20 ianuarie 2020, 14:12)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui Criscat

   aiba dreptul de a candida !!
   Procesul privind plagiatul sau nu a fost incheiat iar verdictul nu poate fi decat acela -daca suntem normali la cap- ca a comis furt intelectual in obtinerea doctoratului ! Si idiotul spune acum ca a recunoscut ca comis o eroare si ca obtinerea doctoratului nici nu prea i-a adus mari beneficii !!!
   E de noaptea mintii , idiotul in loc sa se ascunda intr-o scorbura , acolo in Bacau , el se tavaleste mediatic ca porcul in propria mocirla pretinzand conducerea Parchetului !!
   Faptul ca pare ca nu au concurat -iar- procurori capabili, ca si in anii trecuti , ma ingrozeste !! Dle Predoiu, cum de nu ati reusit sa aduceti pe cei capabili la concurs ? Ce stiu ei si noi nu stim ?!!
 • +4 (4 voturi)    
  Uite hal de produs ''doctoral''al izmenarului (Luni, 20 ianuarie 2020, 14:00)

  deval [utilizator]

  Oprea !!
  Cum bre ai recunoscut si astfel ai contribut la....cand tu spui '' așa-zisul plagiat al tezei mele de doctorat'' ?!!!!
  Nu ti-e rusine fă sa nu fi aflat pana azi , ce e si care e rostul unui doctorat ?! Daca nu e plagiat , cum se numeste ce ai facut, fă Doino ?
  Ai comis furt intelectual prin..... eroare in teza de doctorat despre coruptie ( jumatate din lucrare zice Emilia Sercan ), proiectul de management si inca o carte publicata cu alti colaboratori ?!!!!!!!!!!!!
  Daca vreti sa va uimiti dar si enervati si mai rau cititi si asta : https://pressone.ro/proba-de-integritate-cat-va-cantari-plagiatul-lui-bogdan-licu-in-decizia-ministrului-predoiu
 • +3 (3 voturi)    
  Cine candidează de fapt ca prim-procuror adjunct a (Luni, 20 ianuarie 2020, 15:33)

  El Un [anonim]

  Ce fel de calități manageriale are unul care reprezintă interesele mafiei, precum magistratul Licu Dimitrie Bogdan ?!! Nu a fost niciodată suspect sau inculpat deoarece are grijă mafia să nu se respecte legea. Se dă drept luptător contra traficului de: copii, de persoane, …, cum este cazul Caracal de exemplu, iar el de fapt reprezintă interesele mafiei care săvârșește asemenea abominațiuni, chiar și traficul de organe, ori pastile din praf de embrioni și fetuși, care sunt comercializate pe piața neagră pentru efectul afrodisiac și energizant.
  Dacă îndrăznești să sesizezi procurorii, despre dispariția de exemplu, atât a lehuzei Filița Carmen-Cristina, CNP 2770125173216, al cărui domiciliul era în Tecuci, str.Duzilor nr.1 bis, jud.Galați, dar primea, conform hârtiilor, ajutor social de la Primăria Com.Popești, jud.Vrancea, cât și a fetusului care trebuia să-l nască, alți procurori, în complicitate cu INML „Mina Minovici”, au grijă să te scoată nebun.
  La fel ca majoritatea conducătorilor unităților de parchet, indiferent că sunt din Cornetu, jud.Ilfov, sau Galați, Vrancea, ori București, ori a DIICOT sau mult discutata Secție de investigare a infracțiunilor din justiție din cadrul PÎCCJ, magistratul Licu Dimitrie Bodgan, nu dispune prin rezoluție înregistrarea plângerilor care-i sunt adresate, și care privesc actele procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel.
  Apoi, pentru a se acoperi nelegalitățile comise, prin care se aduce atingere onoarei și probității profesionale, se dispun ordonanțe cu nr.de înregistrare false, cu care sunt înregistrate plângerile penale sau sesizările altor petenți, ori care nu există.
  De exemplu nr. 1768/C/2019, al ordonaței pe carea a dispsus-o ca procuror general al PÎCCJ, la data de 12.08.2019, nu există devreme ce nu conține indicativul „C” urmat de numărul 1. Art.133 alin.(1) din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor prevede, că - „Lucrarile care se retin la cabinetele
 • +2 (2 voturi)    
  Cine candidează de fapt ca prim-procuror adjunct a (Luni, 20 ianuarie 2020, 16:40)

  El Un [anonim]

  La fel ca majoritatea conducătorilor unităților de parchet, indiferent că sunt din Cornetu, jud.Ilfov, sau Galați, Vrancea, ori București, ori a DIICOT sau mult discutata Secție de investigare a infracțiunilor din justiție din cadrul PÎCCJ, magistratul Licu Dimitrie Bodgan, nu dispune prin rezoluție înregistrarea plângerilor care-i sunt adresate.
  Apoi, pentru a se mușamaliza nelegalitățile comise, prin care se aduce atingere onoarei și probității profesionale, se dispun ordonanțe cu nr.de înregistrare false, cu care sunt înregistrate plângerile penale sau sesizările altor petenți, ori care nu există.
  De exemplu nr. 1768/C/2019, al ordonaței pe carea a dispsus-o ca procuror general al PÎCCJ, Licu Dimitrie Bogdan, la data de 12.08.2019, nu există devreme ce nu conține indicativul „C” urmat de numărul 1.
  Art.133 alin.(1) din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor prevede, că - „Lucrarile care se retin la cabinetele conducerii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se inregistreaza de catre grefieri in registrul de intrare-iesire la corespondenta obisnuita. Pe aceste lucrari se aplica stampila de inregistrare cu mentiunea cabinetului respectiv, iar in registru si pe lucrare, in dreptul numarului de inregistrare, se mentioneaza indicativul "C" si un numar dupa cum urmeaza: "C 1" pentru cabinetul procurorului general, "C 2" pentru cabinetul prim-adjunctului procurorului general si "C 3" pentru cabinetul adjunctului procurorului general.”
  Deci, și grefierii PÎCCJ sunt la fel de corupți. Iar apoi, mai au pretenții la a li se plăti pensii speciale.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by