Ministrul Justiției a afirmat, luni, că "celeritatea anchetelor și a judecăților" a devenit o problemă acută. El a spus că nu se poate sta la infinit cu dosare deschise și nesoluționate și că nu poate accepta acest "fenomen", întrebându-se dacă nu este o problemă de atitudine a magistratului față de serviciul public.

Predoiu la audieriFoto: Hotnews

"Celeritatea rezonabilă a anchetelor și a judecăților a devenit o problemă acută. Sunt foarte multe dosare deschise care nu au soluție, într-un fel sau în altul: clasare, trimitere în judecată. Dacă vorbim de judecată, (o soluție de - n.red.) achitare, condamnare, restituire. Nu putem sta cu dosare deschise la infinit. Nu vorbesc doar de cauzele penale”, a spus, luni, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, citat de Mediafax.

El a mai afirmat că sunt foarte mulți oameni care au procese în justiție și care "sunt disperați”, unii au hotărâri judecătorești pronunțate și neredactate de luni de zile.

"E o problemă și cu schema de personal, dar e doar o problemă de schemă de personal sau e o problemă de abordare, de atitudine, de abordare, de dedicație a magistratului față de serviciul public? Da, în unele cazuri poate se justifică o redactare ușor întâziată pentru că e o cauză mai complexă, e nevoie de argumente, de a verifica doctrina, poate fi cazul unei instanțe mai aglomerate sau a unui parchet mai aglomerat, dar nu putem accepta ideea că sistemic e un fenomen și să acceptăm acest fenomen de anchete care trenează, respectiv judecăți care fie treanază, fie dacă au fost dezlegate prin decizii, nu se redactează hotărârea”, a adăugat Predoiu.

Marți, Cătălin Predoiu ar urma să anunțe propunerile sale pentru șefia Parchetului General, DNA și DIICOT.