Fostul președinte Traian Băsescu crede că șeful statului nu a fost corect față de guvern atunci când a promulgat legea PSD privind dublarea alocațiilor pentru copii.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Știe că guvernului o să-i fie foarte greu - o dată. În al doilea rând, politica corectă a României, din acest punct de vedere, este să încurajeze mamele, și nu să dea creșteri de alocații pentru copii. Noi avem nevoie, în momentul de față, să încurajăm mamele să facă copii, deci cele care au serviciu și se hotărăsc să facă un copil trebuiesc ajutate. Aș fi mărit indemnizația pentru mame, și nu alocația pentru copii”, a declarat actualul europarlamentar PMP, duminică, la Digi 24.

De asemenea, întrebat dacă premierul va avea de pierdut politic în cazul în care nu va face mărirea de pensii prevăzută pentru luna septembrie, Băsescu a răspuns: "Dacă (Ludovic Orban) va face ca mine, va avea de pierdut. Adică dacă nu va face mărirea și nu va explica din vreme”.

​Ludovic Orban a declarat duminică, la HotNews.ro LIVE, că majorarea alocațiilor și a pensiilor depinde de evoluția economică. Premierul a precizat însă că își dorește aceste creșteri, însă nu va fi luată nicio decizie „care să afecteze evoluția economiei pe termen lung”.

Întrebat dacă alocațiile pentru copii vor fi dublate în a doua jumătate a acestui an, Orban a răspuns: "Dacă există resurse financiare”. Întrebat dacă este posibil ca alocațiile să nu fie majorate în acest an, premierul a spus că „e o garanție că vom crește alocațiile pentru copii, cu cât le vom crește vom vedea în funcție de cum evolează veniturile, cheltuielile”.

El a precizat că majorarea alocațiilor presupune un efort bugetar de 6,3 miliarde de lei.

De evoluția economică depinde și majorarea pensiilor. Întrebat dacă acestea vor crește cu 40% din septembrie Orban a răspuns: "Nu e 100% asta”.