​Este varză sistemul carierei funcționarului, a declarat premierul Ludovic Orban în cadrul unui interviu acordat HotNews.ro. Acesta a spus că obiectivul principal este îmbunătățirea legislației privitoare la ocuparea funcțiilor publice, astfel încât concursul să fie unica modalitate de ocupare a unui post, fie el de execuție sau de conducere.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

Premierul a mai spus că trebuie îmbunătățite și prevederile legate de gestiunea carierei funcționarului public. "Avem doar trei trepe în carierea funcționarului public. În alte sisteme sunt 9 trepte ierarhice", a spus Orban.

Dacă un om se angajează la 24-25 ani, după ce a terminat o facultate, poate sa ajungă la 35 ani în varful carierei de funcționar și nu mai are niciun stimulent suplimentar după ce ajunge la vârful carierei de funcționar. Este varza sistemul carierei funcționarului, a spus Orban.

Acesta spune că trebuie informatizat sistemul de evaluare a funcționarului, deoarece s-a transformat în "niste formalități în care se fabrică tone de hârtii, în care sunt niste așa-zise criterii, în care sunt bifate cu note de până la 5 și la care nu se mai uita nimeni". Nu există criterii clare de evaluare, în opinia premierului, care consideră că prin digitalizare și intranet performant, poate fi măsurată comparativ activitatea unor funcționari cu aceleași atribuții.

"Trebuie sisteme de evaluare obiectivă. Informatizarea. De ce mulți sunt impotriva digitalizării? În momentul în care digitalizezi și ai și sistem, intranetul perfomant, în care tu poți să vezi... Nu mai umbli cu hârtii și introduci semnătura electronică și circulația documentelor să fie strict pe rețeaua de intranet. În momentul respectiv poți să evaluezi mult mai bine ce face un funcționar, pentru că știi exact ce procesează, ce activități depun și poți să măsori, poți să măsori comparativ între funcționari care au aceleași atribuții, să vezi care este cel mai performant. Să-l plătești mai bine pe cel care iși face mai bine treaba, nu pe cel care are relația mai bună cu șeful", a precizat Orban.

Vezi aici tot interviul de pe HotNews.ro cu Ludovic Orban