​Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat sâmbătă că Guvernul nu va implementa în acest an o nouă taxă auto pe mașinile second-hand importate. Ministrul a mai precizat că, săptămânal, i se semnalează sute de probleme de mediu, notează Mediafax.

BucurestiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"În opinia mea a fost o sarabandă a taxelor auto în România încă din 2007. Iar această sarabandă i-a costat exclusiv pe români. Banii luați prin taxe care au încalcat dreptul comunitar au ajuns înapoi la populație dupa foarte mulți ani. Cele 3-4-5 formule încercate, câte au fost, au intrat în gravă contradicție după cum a menționat și premierul cu directivele europene. Eu cred că o asemenea măsură trebuie gandită bine și întoarsă pe toate fețele. Trebuie să informăm cetățenii că, până acum, nicio formulă nu a reușit, de aceea nu cred, cum a declarat și premierul, că în acest an vom avea o asemenea măsură implementată", a spus, sâmbătă, ministrul Mediului, Costel Alexe, la Antena3.

Taxa auto pe prima înmatriculare a mașinilor second-hand importate a fost eliminată în 2007 după ce Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement.

ANAF a anunțat în septembrie că a restituit banii către populație.

"În momentul de față nu avem în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor un draft de proiect despre o nouă posibilă taxă auto, sunt doar drafturi de lucru fie la Minister fie la Administrația Fondului de Mediu, dar în momentul acesta nu s-a facut nimic concret în acest sens. Anul acesta cu siguranță excludem pentru că asta a fost decizia Executivului", a afirmat Alexe.

Ministrul Mediului a mai precizat că i se semnalează, săptămânal de către cetățeni, sute de probleme de mediu. "Cert este că eu personal, pe toate problemele de mediu pe care le are astăzi România, sunt de acord că poluatorul plătește. Pentru că noi astăzi datorită faptului ca s-au închis ochii pe poluarea aerului, pe calitatea aerului, pe deșeuri avem foarte multe proceduri de infringement pe relația cu Comisia Europeană și foarte multe probleme de mediu pe care zeci, sute de cetățeni ai României mi le semnalizează săptămânal", a declarat Costel Alexe.