Ministerul de Externe îi atenționează pe românii care călătoresc în Bosnia și Herțegovina că poluarea atmosferică din statul respectiv se menține la un nivel ridicat, în special în Cantonul Sarajevo. Au fost prelungite, pe termen nedeterminat, interdicțiile de circulație în Sarajevo pentru mașinile poluante.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că românii care se află, tranzitează sau vor să călătorească în Bosnia și Herțegovina că, potrivit datelor transmise de autoritățile locale, poluarea atmosferică (inclusiv cea cu pulberi în suspensie de tipul PM 2,5) se menține la un nivel ridicat în special în Cantonul Sarajevo. În acest context, s-a decis prelungirea pe termen nedeterminat, pentru anotimpul rece, a interdicțiilor de circulație / tranzitare a orașului Sarajevo, pentru vehiculele care depășesc 3,5 tone, pe axul principal Baščaršija – Nedžarići și de acces al autovehiculelor cu norme de poluare EURO 2 sau mai poluante în municipalitățile Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo și Ilidža", se arată într-un comunicat al Ministerului.

Românii sunt sfătuiți să consulte pagina de internet: https://www.airnow.gov/index.cfm?action=airnow.global_summary#Bosnia_and_Herzegovina$Sarajevo, pentru a obține informații actualizate din oră în oră, referitoare la nivelul de poluare cu pulberi în suspensie. De asemenea, se recomandă cetățenilor români care suferă de afecțiuni respiratorii să evite pe cât posibil călătoriile în Sarajevo în perioada iernii.

Potrivit MAE, ultimele măsurători arată că indicele privind calitatea aerului (AQI) – de poluare, în principalele orașe din zonă, sunt:

- în SARAJEVO, AQI: 310 µg/m³, „periculos”;

- în LUKAVAC, AQI: 221 µg/m³, „foarte nesănătos”;

- în ILIJAŠ, AQI: 196 µg/m³, „nesănătos”;

- în ZENICA, AQI: 192 µg/m³, „nesănătos”, pentru persoane cu anumite afecțiuni;

- în JAJCE, AQI: 192 µg/m³, „nesănătos”;

- în PRIJEDOR, AQI: 184 µg/m³, „nesănătos”;

- în VISOKO, AQI: 172 µg/m³, „nesănătos”.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 și +38733214022, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Bosnia și Herțegovina: +38761428354.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://sarajevo.mae.ro, www.consularprotection.eu, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro.

CITEȘTE ȘI:București: Rețeaua independentă de măsurare a calității aerului a înregistrat sâmbătă noapte depășiri de aproape 700% pentru poluarea cu praf / Berceanu, consilier municipal: După incendii imense, poluarea aerului din Sydney e la fel ca în București