În perioada 2016 - 2019 au fost înregistrate 192 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice, a declarat vineri ministrul de Interne, Marcel Vela, care a argumentat astfel elaborarea proiectului de lege care reglementează folosirea acestui tip de vehicule. Una dintre prevederi este că trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete de către persoane care au cel puțin 14 ani și care poartă obligatoriu cască de protecție dacă nu au împlinit 16 ani. De asemenea, vor putea fi conduse numai pe drumurile unde viteza maximă legală este de 50 de kilometri la oră.

Trotinete electriceFoto: Hotnews

Proiectul, pus în dezbatere publică în această săptămână de către Ministerul de Interne, stabilește norme obligatorii pentru conducătorii de trotinete.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a argumentat că în perioada 2016 - 2019 au fost înregistrate 192 de accidente rutiere în care au fost implicați conducători de trotinete electrice, accidente soldate cu un deces, cu 37 de răniți grav și cu 156 de răniți ușor.

"Ne dorim prin acest proiect creșterea nivelului siguranței rutiere în România, prin prevenirea accidentelor în care sunt implicate trotinetele electrice”, a spus ministrul, într-o conferință de presă.

Potrivit proiectului, trotinetiștii vor putea circula doar pe pistele pentru biciclete, iar acolo unde nu sunt piste, pe partea carosabilă, a explicat comisar-șef George Grigore, director adjunct în Direcția Rutieră.

Proiectul mai prevede că trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, de către persoane care au cel puțin 14 ani și care poartă obligatoriu cască de protecție dacă nu au împlinit 16 ani.

Reprezentanții MAI au susținut că deocamdată este un proiect, sunt niște propuneri, și că va fi organizată o dezbatere publică miercuri pe această temă. "E bine că un proiect legislativ naște multe întrebări, ceea ce înseamnă că la dezbatere va putea fi amendat astfel încât toată lumea să fie mulțumită", a susținut Marcel Vela.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE