Liderul Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, conduce vineri ceremonia de rugăciuni în capitala Teheran, fiind pentru prima oară în 8 ani când face acest lucru, scrie BBC News. Ayatollahul a făcut apel la unitate națională și la o prezență masivă la alegerile din februarie. El a mai spus că trebuie luate măsuri pentru a preveni alte ”tragedii” ca cea în care și-au pierdut viața cei 176 de oameni aflați la bordul aeronavei ucrainene. Khamenei a acuzat SUA că vrea să dividă Iranul și să declanșeze un război civil.

Ali KhameneiFoto: Agerpres

UPDATE 12.41: Liderul iranian l-a descris pe președintele Donald Trump drept ”un clovn” care pretinde că susține poporul iranian, însă le va înfige pumnalul otrăvit pe la spate.

UPDATE 11.45: Ayatollahul a făcut apel la unitate națională și la o prezență masivă la alegerile din februarie. Vorbind pentru prima dată în 8 ani la ceremoniile religioase, el a mai spus că trebuie luate măsuri pentru a preveni alte ”tragedii” ca cea în care și-au pierdut viața cei 176 de oameni aflați la bordul aeronavei ucrainene.

Khamenei a acuzat SUA că vrea să dividă Iranul și să declanșeze un război civil, potrivit Reuters. El a reafirmat că SUA trebuie să părăsească Orientul Mijlociu. În ceea ce privește statele europene, ayatollahul a susținut că acestea nu mai sunt demne de încredere, referindu-se la acordul nuclear.

Discursul său vine pe fondul protestelor declanșate de tragedia aviatică în care și-au pierdut viața 176 de oameni, majoritatea iranieni și canadieni, avionul ucrainean fiind doborât ”din greșeală” de armata iraniană, cu puțin timp înaintea lansării atacului asupra bazelor militare americane.

Protestatarii i-au cerut ayatollahului să se retragă, oamenii fiind furioși după tragedia aviatică și pentru că autoritățile au încercat să manipuleze opinia publică susținând inițial că este o minciună faptul că ar fi doborât aeronava.

Ayatollahul Khamenei, 80 de ani, va conduce ceremonia de rugăciune a musulmanilor la moschea Mosalla din Teheran. Potrivit presei locale mesajul pe care vor să-l transmită oficialii este acela că ”națiunea iraniană va demonstra din nou unitatea și măreția sa”.

Conducerea ceremoniei de rugăciune este un act simbolic rezervat de obicei pentru momentele în care autoritatea supremă dorește să transmită un mesaj important. Istoric vorbind, liderii Iranului au lăsat acest ceremoniall în sarcina clericilor loiali, cu puternice calități oratorice.

Conducerea Iranului este presată și din cauza problemelor economice cu care se confruntă Teheranul ca urmare a sancțiunilor impuse de SUA.

Președintele Hassan Rouhani a făcut apel miercuri la unitate. În același timp, el a cerut armatei o anchetă riguroasă cu privire la doborârea avionului pe 8 ianuarie.